9 juni 2018 – Op de Leidse bijenmarkt, al tientallen jaren een Leidse traditie, is dit jaar een nieuwe kraam: Zon op Leiden vertelt de geïnteresseerden over de mogelijkheden van zonnepanelen op een gezamenlijk dak.

Het is de hele dag een drukte van belang bij de 78 kraamhouders rond museum Volkenkunde. Er wordt informatie gegeven over zeer verschillende inspirerende initiatieven en er worden prachtige spullen aangeboden, waarbij je van vele handgemaakte spullen ook ter plekke kunt zien hoe ze gemaakt worden. De hele dag is op verschillende plekken live muziek en de kinderactiviteiten leveren gedurende de dag steeds meer kinderen met vlinder-, draken- en eenhoorngezichten.

Ook Zon op Leiden is van de partij. De standaardvraag bij deze kraam is: “Heeft u zonnepanelen?”. Veel bezoekers hebben inderdaad zonnepanelen: 4, 10, sommige zelfs 40! Ze voorzien daarmee in hun eigen energiebehoefte en soms zelfs meer dan dat. Leuk om deze ervaringen te horen.

Andere bezoekers hebben geen zonnepanelen. Enkelen zijn er mee bezig, de meerderheid van deze groep geeft aan dat ze geen zonnepanelen kunnen hebben. Het gaat daarbij vooral om huurders en eigenaren van appartementen, die dus geen eigen dak hebben. Dan vertellen we dat ook zij met Zon op Leiden lokaal zonne-energie kunnen opwekken, op een groot gezamenlijk dak.

Zon op Leiden vertelt ook dat het eerste dak al vol is geboekt. Dat er nieuwe daken aankomen en dat we graag al horen wie daarin geïnteresseerd is. We leggen uit dat het gaat om een buurtcoöperatie en laten op de kaart zien welk gebied al kan meedoen. Veel bezoekers wijzen aan waar ze wonen en het enthousiasme is groot als dat al binnen het gebied van Zon op Leiden valt.

Natuurlijk komen er op deze markt ook bezoekers van buiten Leiden. Mensen uit de regio kunnen we verwijzen naar onze buurtcoöperaties: in Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude zijn immers ook buurtinitiatieven voor gezamenlijke zonnedaken gestart. Mensen die van nog verder komen worden verwezen naar de website van Zon op Nederland. Van de twee bezoekers uit Japan, die in hun beste Engels uitleggen over de situatie daar, leren wij dan weer veel.

Het is een mooie, gezellige dag waarbij we veel mooie verhalen horen en enthousiaste voornemens krijgen om ook deel te nemen.