Zo werkt het

Doe je mee? Lees meer over hoe het werkt.

Je koopt één of meer certificaten.

Een certificaat kost ongeveer 300 euro (exclusief BTW). Daar komt dan nog 63 euro BTW bij. Die BTW krijg je later via de coöperatie van de belastingdienst terug. Die BTW schieten we dus met elkaar voor.

De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige.

Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Misschien wel de mooiste opbrengst van je certificaat is groene, lokale, stroom, zo’n 250 kWh per certificaat per jaar. Zo maken we samen Leiden weer een stap duurzamer.

Je certificaat levert ook geld op. Netto is dat circa 36 euro per jaar. We verdelen de opbrengst van de zonnestroom onder de deelnemers. Zo verdien je de investering in iets meer dan 8 jaar weer terug.

De opbrengst komt uit de verkoop van zonnestroom en uit subsidie van de overheid. We hebben ook kosten voor verzekeringen. Jaarlijks berekent de penningmeester wat de netto opbrengst per certificaat is. Dat bedrag krijg je op je rekening.

De opbrengst hangt af van de hoeveelheid zon, dat kan dus verschillen. De opbrengst hangt ook af van de verkoopprijs van de stroom. De subsidie maakt de opbrengst wel redelijk stabiel: hoe hoger de opbrengst uit de verkoop, hoe lager de subsidie – en omgekeerd. In een gewoon zonnejaar verwachten we een opbrengst van ongeveer 36 euro.

Investering Circa 300 euro + 63 euro BTW per certificaat (circa 250 kWh/jaar).
De BTW (21%) krijg je na de teruggaaf van de belastingdienst van ons terug.
Netto opbrengt 36 euro per jaar
Totaal opbrengst na 15 jaar 540 euro
Totale winst na 15 jaar 240 euro
Rendement over 15 jaar 4% per jaar
Terugverdientijd Ongeveer 8 jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen met 1 tot 20 certificaten. We werken met hele certificaten. Het maximum hebben we ingesteld zodat veel Leidenaars mee kunnen doen.

We gebruiken een subsidie. Die stelt als voorwaarde dat iedereen die meedoet in de buurt woont. Wat dicht genoeg bij is wordt bepaalt op basis van je postcode.

Heb je postcode 2311, 2312, 2313, 2314, 2315, 2321 of 2322? Dan kun je bij onze tweede zonnecentrale De Arcade meedoen! Als je in Leiden woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Verhuis je later? Geen probleem: als je eenmaal meedoet en je verhuist, kun je gewoon mee blijven doen.

Let op: doe je mee met Sporthal Houtkwartier? dan geldt voor jou de oude subsidieregeling. Daar is de postcoderegel iets anders.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder). Of je bent de verhuurder die de energierekening betaalt.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak. We mogen het dak zeker 15 jaar gebruiken. Daarna spreken we samen met de dakeigenaar af of we nog door kunnen tot 20 of 25 jaar.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie achteraf te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen. Lees meer bij:  Vragen en Antwoorden.

Je wordt lid van de coöperatie. Alleen dan kun je meedoen met een zonnedak. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Elk lid beslist mee in de coöperatie. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.  Graag zelfs!

Ik weet genoeg & schrijf me in
Ik wil de details en achtergronden lezen