Zo werkt het
Betaal mee aan een zonnedak
Doe mee met één of meer Leidse zonnecertificaten. Eén certificaat kost eenmalig circa 250 euro.
Deel in de opbrengst
Je certificaat levert jaarlijks zo’n 250 kWh groene, lokale stroom. Daarvan krijg je elk jaar de opbrengst uitbetaald. Zo krijg je je inleg in circa 9 jaar terug.
Spelregels
Er zijn een paar spelregels. De belangrijkste: je woont in de buurt!
Test of je mee kunt doen.
Zo werkt het.
Je doet mee met één of meer certificaten.
Een certificaat kost ongeveer 250 euro. De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige. Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.
Misschien wel de mooiste opbrengst van je certificaat is groene, lokale, stroom, zo’n 250 kWh per certificaat per jaar. Zo maken we samen Leiden weer een stap duurzamer.
Je certificaat levert ook geld op. Wij streven ernaar dat dit netto circa 25-30 euro per jaar is. Zo heb je je inleg in ongeveer 9 jaar weer terug.
De opbrengst hangt af van de prijs die we voor onze zonnestroom krijgen, en van de kosten die we moeten maken. En uiteraard van de hoeveelheid zon. De opbrengst kan dus van jaar tot jaar verschillen.
Na elk jaar berekent de penningmeester de exacte opbrengst. In de jaarvergadering controleren we de berekening. We streven ernaar de opbrengst van het vorige zonnejaar uiterlijk juni op je rekening te zetten.
Alle spelregels op een rij
Je kan meedoen met 1 tot 20 certificaten. We werken met hele certificaten. We willen graag zoveel mogelijk Leidenaren laten meedoen, dus één certificaat voor ieder die mee wil doen. Als er certificaten over blijven, verdelen we die over de deelnemers, tot een maximum van 20.
We gebruiken een overheidsregeling. Die stelt als voorwaarde dat iedereen die meedoet in de buurt woont. Wat dicht genoeg bij is, wordt bepaald op basis van je postcode.
Zon op Leiden werft – de naam zegt het al – zonnedaken in Leiden. Als je in Leiden woont, meld je dan aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.
Verhuis je later? Geen probleem: als je eenmaal meedoet en je verhuist, kun je gewoon mee blijven doen.
Let op: doe je mee met Sporthal Houtkwartier? Dan geldt voor jou de oude overheidsregeling. Daar zijn de verhuisregels anders. Lees er hier alles over.
Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder). Of je bent de verhuurder die de energierekening betaalt.
Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven hebben dat.
Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.
Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak. De zonne-installatie blijft ook 15 jaar van de coöperatie.
Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie helpt door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen.
Je wordt lid van de coöperatie. Alleen dan kun je meedoen met een zonnedak. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Elk lid beslist mee in de coöperatie. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak. Graag zelfs!