Zo werkt het

Doe je mee? Lees meer over hoe het werkt.

Je koopt één of meer certificaten.

Een certificaat kost ongeveer 250 euro. De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige. Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Misschien wel de mooiste opbrengst van je certificaat is groene, lokale, stroom, zo’n 250 kWh per certificaat per jaar. Zo maken we samen Leiden weer een stap duurzamer.

Je certificaat levert ook geld op. Netto is dat circa 25-30 euro per jaar. Zo verdien je de investering in ongeveer 9 jaar weer terug.

De opbrengst hangt vooral af van de hoeveelheid zon, dat kan dus verschillen. In een gewoon zonnejaar verwachten we een opbrengst van ongeveer 27 euro.

Na elk jaar berekent de penningmeester de exacte opbrengst. In de jaarvergadering controleren we de berekening. We streven ernaar de opbrengst van het vorige zonnejaar uiterlijk juni op je rekening te zetten.

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen met 1 tot 20 certificaten per adres. We werken met hele certificaten. Het maximum hebben we ingesteld zodat veel Leidenaars mee kunnen doen.

We gebruiken een overheidsregeling. Die stelt als voorwaarde dat iedereen die meedoet in de buurt woont. Wat dicht genoeg bij is, wordt bepaald op basis van je postcode.

Heb je postcode 2311, 2313, 2314, 2315 of 2321? Dan kun je bij onze tweede zonnecentrale De Arcade meedoen!

Als je in Leiden woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Verhuis je later? Geen probleem: als je eenmaal meedoet en je verhuist, kun je gewoon mee blijven doen.

Let op: doe je mee met Sporthal Houtkwartier? Dan geldt voor jou de oude overheidsregeling. Daar zijn de verhuisregels anders. Lees er hier alles over.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder). Of je bent de verhuurder die de energierekening betaalt.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven hebben dat.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak. De zonne-installatie blijft ook 15 jaar van de coöperatie.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie helpt door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen.

Je wordt lid van de coöperatie. Alleen dan kun je meedoen met een zonnedak. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Elk lid beslist mee in de coöperatie. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.  Graag zelfs!

Ik weet genoeg & schrijf me in
Ik wil de details en achtergronden lezen