Zo werkt het

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Lees meer over hoe het werkt.

Je koopt één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom van het zonnedak. Koop je méér certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Jij verdient investering  op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.

Een certificaat kost ongeveer 300 euro (exclusief BTW). Daar komt dan nog 63 euro BTW bij. Die BTW krijg je later via de coöperatie van de belastingdienst terug. Die BTW schieten we dus met elkaar voor.

De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. Dat hangt af van de aanbieding van de installateurs. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige. We gaan vooraf uit van gangbare prijzen elders in het land.

Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Verlaag je energierekening

Over de stroom die je certificaat opwekt betaal je geen energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening. Voor elke kWh zonnestroom spaar je 11,82 cent uit (2020). Dat scheelt want normaal betaal je ongeveer 23 cent per kWh. In een jaar levert de teruggave gemiddeld 29 euro op.

Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

We verkopen de zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf. Dit levert per jaar netto ongeveer 9 euro per certificaat op. Netto, want we betalen uit deze opbrengst ook de vaste lasten zoals verzekeringen. We verdelen de opbrengst onder de deelnemers. Samen met de belasting korting is 38 euro per jaar per certificaat. Zo verdien je de investering in iets minder dan 8 jaar weer terug.

Indicatief! (Exacte bedragen o.b.v. offertes per zonnedak verschillend)
Investering Circa 300 euro + 63 euro BTW per certificaat (circa 250 kWh/jaar).
De BTW (21%) krijg je na de teruggaaf van de belastingdienst van ons terug.
Lagere energierekening, korting energiebelasting 29 euro per jaar
Stroomverkoop door de coöperatie 9 euro per jaar
Totaal opbrengst na 15 jaar 570 euro
Totale winst na 15 jaar 270 euro
Rendement over 15 jaar 4,5% per jaar
Terugverdientijd Binnen 8 jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen vanaf 1 certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Een certificaat kost eenmalig ongeveer 300 euro  (plus 63 euro BTW). De BTW krijg je terug. De definitieve prijs bepalen we op basis van de offertes. 

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Waarom? Je mag meer certificaten kopen maar dan kom je voor dat deel niet in aanmerking voor de belastingkorting. Dat is jammer want dan duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de  stroom die je zelf thuis verbruikt. Wek je meer zonnestroom op dan je zelf nodig hebt, dan profiteer je dus niet van de korting.  

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWh per jaar. Dat kan je dus opwekken met 12 certificaten.

Ons advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt dan kom je er in ieder geval niet overheen!

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom (kWh) je jaarlijks verbruikt. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar. 80% van 2500 kWh is 2000 kWh, oftewel 8 certificaten.

Bij de aanschaf van de zonnepanelen betalen we in eerste instantie BTW. Die krijgen we later terug van de belastingdienst. Dit bedrag moeten we wel met elkaar voorschieten. Je betaalt dus bij inschrijving circa 363 euro (300 euro plus 63 euro (21%) BTW). 

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belasting tarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Heb je postcode 2311, 2312, 2313, 2314, 2315, 2321 of 2322? Dan kun je bij onze tweede zonnecentrale De Arcade meedoen! Als je in Leiden woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan via de coöperatie verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of een andere belangstellende binnen het postcodegebied. Je krijgt dan de restwaarde terug. Lees er meer over bij de FAQ onder Verhuizen/uitstappen.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Een aantal jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Eneco, Energiedirect, Engie (consument), Essent, Greenchoice, OM/Nieuwe Energie, Qurrent of Vattenfall dan is het heel makkelijk. We hebben heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt om de korting automatisch te verrekenen.

Bij veel andere leveranciers kun je zelf jaarlijks vragen de korting te verrekenen. Wij leveren je steeds tijdig alle informatie om dat te kunnen doen. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van Zon op Nederland. Alle leveranciers met minstens één ster doen mee.

Heb je een andere leverancier? Dan kun je meedoen als je overstapt op een van de leveranciers die meedoen.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier. Of je bent de verhuurder die de energierekening betaalt.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak. We mogen het dak zeker 15 jaar gebruiken. Daarna spreken we samen met de dakeigenaar af of we nog doorkunnen tot 20 of 25 jaar.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie achteraf te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen. Lees meer bij:  Vragen en Antwoorden.

Je wordt lid van de coöperatie. Alleen dan kun je meedoen met een zonnedak. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.  Graag zelfs!

Elk lid beslist mee in de coöperatie. Leden die nog niet meedoen met een dak beslissen mee over de algemene gang van zaken. De deelnemers van een dak bepalen samen over hun dak.

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, de energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

Er geldt voor bedrijven formeel nog een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20%  van alle certificaten van de coöperatie. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk stadbewoners beschikbaar te maken. Dit is een wettelijke eis. Omdat het niet lonend is voor meer dan 10.000 kWh per jaar deel te nemen kan het in bij Zon op Leiden in de praktijk niet voorkomen. 10.000 kWh is namelijk maar 7% van de opbrengst in het eerste jaar van ons eerste zonnedak. Zodra we meer zonnedaken hebben, wordt 10.000 kWh een nog lager percentage.

Ik weet genoeg & schrijf me in
Ik wil de details en achtergronden lezen