Project omschrijving

Laatste nieuws

De Arcade

Het tweede project waar Zon op Leiden aan werkt is Zonnecentrale De Arcade. We zijn al ver met de voorbereidingen van het project: de constructieberekening is met gunstig resultaat afgerond, de gemeente heeft als eigenaar bevestigd dat we het dak mogen gebruiken en de offerte-aanvragen voor het plaatsen van de zonnecentrale zijn de deur uit. De voorinschrijving is in mei gestart.

Het gebouw

Het zonnedak komt op het gebouw ‘De Arcade’ aan Octavialaan 61 in Roomburg, In dit gebouw zijn de brede school ‘De Arcade’, kinderopvang Smallsteps en Visser Fysiotherapie en Sport gehuisvest, Gymsport Leiden is vaste gebruiker van de sporthal. De gemeente Leiden is eigenaar van het gebouw.

Wie kan meedoen?

Iedereen met postcode 2311, 2312, 2313, 2314, 2315, 2321 en 2322 kan meedoen. De andere Leidenaren moeten we helaas dit keer teleurstellen. De postcoderoosregeling waar we gebruik van maken schrijft voor dat alleen leden kunnen meedoen die wonen in de zogenoemde ‘postcoderoos’ waarin ook het dak ligt. Het dak zelf ligt in postcode 2314. We hebben de postcoderoos natuurlijk zo gekozen dat zo veel mogelijk Leidenaren kunnen meedoen. Allemaal is alleen niet mogelijk. Gelukkig hebben we al zicht op een derde dak waarmee we ook leden met andere postcodes kunnen laten meedoen. Wel moeten we aan hen dus nog meer geduld vragen!

(Voor)inschrijving

De voorinschrijving start in mei 2020. Dan kunnen alle leden op de wachtlijst (die binnen het postcodegebied wonen) zich laten overschrijven naar zonnecentrale De Arcade. In juni wordt de voorinschrijving opengesteld voor nieuwe leden. Met een voorinschrijving maak je kenbaar dat je serieus interesse hebt in deelname aan het nieuwe dak. Op basis van de voorinschrijvingen bepaalt de coöperatie of er voldoende belangstelling is.

We zetten alle kosten op een rij, met als belangrijkste post de kosten van het plaatsen van de installatie. Die geven we door. Dan bepaal je of je definitief mee wilt doen. Zo ja, dan schrijf je je in. De inschrijving is het formele moment waarop je écht meedoet en op basis waarvan de coöperatie het startsein geeft om de zonnecentrale te gaan bouwen.

Voorbereidingen – constructieberekening

De constructieberekening voor het nieuwe dak is in februari 2020 afgerond en de uitkomsten zijn zeer positief. De start van het dak is daarmee een belangrijke stap dichterbij!

Het nieuwe platte dak heeft twee delen waar we graag zonnepanelen op willen leggen, op beide daken is dit mogelijk. Er mag namelijk (veel) meer extra gewicht op het dak gezet worden dan zonnepanelen met ballast wegen. De constructieberekening was de belangrijkste horde die genomen moest worden om groen licht te krijgen voor dit dak.

Eindelijk! Zonder constructieberekening kun je niet verder. De constructieberekening duurde lang: twee specialisten achter elkaar konden – om redenen die niks met het gebouw te maken hadden – toch niet meewerken. Het kostte daardoor wel veel tijd voor we de specialist te pakken hadden die de berekening wel ging doen. Deze specialist raadde ons aan de controle in twee stappen te doen. Heel verstandig, want de eerste stap kostte veel minder geld en gaf al veel duidelijkheid. Zo besteedden we niet onnodig coöperatiegeld – maar kostte het wel weer wat meer tijd. Fijn dat de berekening er nu is, en bij het volgende dak gebruiken we onze ervaringen om het sneller voor elkaar te krijgen.

Voorbereidingen – akkoord dakeigenaar

De gemeente heeft als eigenaar van dit dak in april 2020 ook de ‘gebruikersovereenkomst’ – nodig voor de formele afstemming over het gebruik van het dak – akkoord bevonden. Wethouder Fleur Spijker gaat de samenwerking officieel bevestigen, hopelijk bij het nieuwe dak: dat is een mooie volgende mijlpaal. Een ondertekening met publiek wordt het deze keer niet. Wel komen er foto’s op de website zodat je dit heugelijke moment niet hoeft te missen!

Voorbereidingen – aanvraag offertes

De uitvraag voor offertes  aan de installateurs is in mei 2020 de deur uit gegaan. Het nieuwe zonnedak wordt zo steeds concreter!

Details project

LOCATIE

Octavialaan 61, wijk Roomburg

PROJECT 

Schatting vooraf: 300 zonnepanelen

LEDENWERVING 

Voorinschrijving vanaf mei 2020

AKKOORD GEBRUIK DAK

April 2020

GROEN LICHT CONSTRUCTIE

Februari 2020

Fotogalerij van het project

BEKIJK HET VOLGENDE PROJECT