Wij werken samen aan energie in onze stad

We stellen ons voor

Wij zijn de initiatiefnemers van Zon op Leiden. Wij zijn allemaal op een andere plek professioneel bezig met energie, klimaat en duurzaamheid. De meesten van ons zijn ook actief in de wijken. Wij ontmoetten elkaar via het lokale netwerk van betrokkenen bij de verduurzaming van de stad.

In 2015 sloot ik met de gemeente een Green Deal om mijn wijk -de Zeeheldenbuurt- richting energieneutraal te krijgen. Een belangrijk onderdeel was een zonnepark op het dak van Stedelijk Beheer, waarbij de panelen gekocht konden worden door de wijkbewoners. Dit project is -voorlopig- nog even afgeketst, maar in de tussentijd heb ik wel met een paar andere groene koplopers Zon op Leiden opgericht en is het eerste zonnepark aanstaande. Dus doe mee met dit mooie, lokale initiatief en draag bij aan een betere wereld.

Je kunt me ook kennen als energieambassadeur voor de wijkaanpak van de Leidse GaGOED. campagne en als oprichter van de Verpakkingsvrije winkel. Verder was ik tot recent duogemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren.

Ik vind het leuk om me, naast mijn werk als rijksambtenaar op het gebied van milieu en klimaat, ook lokaal in te zetten. Zo merk ik wat er in de praktijk terecht komt van nationaal beleid en kan ik aan beide kanten een steentje bijdragen. Vanuit de wijkvereniging Roomburg wilden we aan de slag met energie en zo kwam ik de andere initiatiefnemers van Zon op Leiden tegen. Ik ben nogal precies, wat goed van pas komt bij het checken van alle juridische en financiële constructies, en als secretaris ook handig is voor het mailcontact met alle belangstellenden en voor onze vergaderingen. Ieder in zijn kracht, samen voor een beter Leiden (als onderdeel van een betere wereld)!

Vanaf 2016 ben ik penningmeester Zon op Leiden Coöperatie. Ik werk als zelfstandig onderzoeker en volg de ontwikkelingen in de energietransitie al jaren professioneel. Niets leuker dan die ervaring inzetten voor mijn eigen stad. Zo ben ik actief betrokken bij de ontwikkeling van de zonnecentrale op het bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie waar ik werk. Het leek me geweldig om mijn laptop te laten draaien op ‘nieuwe energie’. Op de foto plaats ik zelf het eerste zonnepaneel.
Zonnedaken voor en met stadbewoners is een logische volgende stap. Dat gebeurt al op heel veel plekken in Nederland. Hoog tijd dat Leiden volgt!

Ik vind het belangrijk dat gewone burgers een grote rol spelen in de energietransitie en dat dit niet alleen wordt overgelaten aan overheden, institutionele beleggers en traditionele energieproducenten. Daarom ben ik als projectleider actief bij Zon op Nederland en help ik lokale initiatieven om zonnestroom projecten met hoge kwaliteit te realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Op deze manier kan iedereen profiteren van de voordelen van zonnestroom, ook als je zelf geen geschikt eigen dak hebt. Het project Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier aan de Vennemeerstraat is voor alle Leidenaren interessant om te investeren in een duurzame toekomst.

Wilma regelt de bijeenkomsten voor ons.

Een paar jaar geleden besefte ik iets logisch: ik kan nog zo mijn best doen, alleen kan ik maar één huishouden besparen – en dat is niet genoeg. Ik keek wat ik op mijn werk kon doen en heb mooie kansen gekregen. De foto is voor de ‘groene voeten campagne’ waarin iedereen werd gevraagd iets te verbeteren, want samen kom je verder. Dat spreekt me ook zo aan bij Zon op Leiden: samen werken om Leiden duurzamer te maken. Mooi dus dat ik hier kan helpen met de communicatie – en fijn om dat samen te doen!

Onze partners

Gemeente Leiden
Gemeente Leiden
De gemeente helpt ons door daken ter beschikking te stellen. Ook heeft de gemeente een startsubsidie verleend, waarmee we de coöperatie konden oprichten. Tegelijk helpen wij de gemeente weer: onze gezamenlijke zonnedaken sluiten mooi aan bij de doelen van de Duurzaamheid Agenda van de gemeente Leiden!
Provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland
De provincie helpt ons met een subsidie om de voorbereidingen van het eerste dak uit te voeren.
Zon op Nederland
Zon op NederlandExperts voor zonnecoöperaties
Een grote zonnestroomcentrale oprichten? Hét specialisme van Zon op Nederland! Zij doen voor ons de projectbegeleiding om een verkregen dak vol te leggen met panelen.
De Clercq
De ClercqAdvocaten en notariaat
Gezamenlijke zonnedaken moeten juridisch natuurlijk goed geregeld zijn. Voor de juridische onderdelen werken we dan ook met professionals!
Designwise
Designwise
Deze mooie website is er dankzij de inzet van Designwise.
Bepper
BepperCoaching Workshops Training
Effectief samenwerken en ieders kwaliteiten benutten is essentieel – ook voor ons. Met een team-training op maat van Bepper leren we snel en met veel plezier hoe we dit kunnen optimaliseren..
Goed.
Goed.
Met de wijkambassadeurs van Goed. werken we intensief samen: zij zijn onze oren en ogen in de wijken.
Energiek Leiden
Energiek Leiden
Dé kraamkamer voor duurzame initiatieven in Leiden. En ideeën die groot worden, kunnen zelfstandig verder – zoals wij. Waarbij we weten dat we altijd kunnen terugvallen op deze experts.
Restaurant Logica
Restaurant Logica
Bij Logica zijn we welkom voor onze spreekuren, waar we vragen van leden beantwoorden.
Greenchoice
Greenchoice
De stroom van ons zonnedak sporthal Houtkwartier leveren we aan Greenchoice.
Zon & Co
Zon & Co
Onze gezamenlijke zonnedaken laten we professioneel aanleggen. Voor de installatie van sporthal Houtkwartier kozen we voor Zon & Co.