Wij werken samen aan energie in onze stad

Zon op Leiden is een coöperatie van een paar honderd Leidenaren. Uit hun midden is een bestuur gekozen. Zij en andere actievelingen stellen zich voor.

Graag zet ik me in voor Zon op Leiden omdat ik duurzame energie opwekken belangrijk vind. Wat ik zo tof vind aan Zon op Leiden is dat we het samen lokaal organiseren. Decentraal opgewekte duurzame energie heeft de toekomst denk ik. Daarom ben ik met veel plezier voorzitter van deze club enthousiaste en betrokken Leidenaren. Ik ben al een aantal jaar lid en deelnemer van het zonnedak Houtkwartier. Hier meer over mij.

Vanaf oktober 2021 ben ik lid van het bestuur. Ik woon in het centrum van Leiden en ben deelnemer van het project Houtkwartier. Ik ben erg enthousiast over Zon op Leiden. Ik vind het geweldig dat iedereen kan meedoen. Verder levert de zonne-energie een directe bijdrage, in je eigen buurt. Ik werk al jaren in de ICT-sector. Daar maak ik de vertaling van techniek naar gebruikers. Ik zet me graag in voor groei van Zon op Leiden. Samen voor een duurzaam Leiden!

Ik vind het leuk om me, naast mijn werk als rijksambtenaar op het gebied van milieu en klimaat, ook lokaal in te zetten. Zo merk ik wat er in de praktijk terecht komt van nationaal beleid en kan ik aan beide kanten een steentje bijdragen. Vanuit de wijkvereniging Roomburg wilden we aan de slag met energie en zo kwam ik de andere initiatiefnemers van Zon op Leiden tegen. Ik ben nogal precies, wat goed van pas komt bij het checken van alle juridische en financiële constructies, en als secretaris ook handig is voor het mailcontact met alle belangstellenden en voor onze vergaderingen. Ieder in zijn kracht, samen voor een beter Leiden (als onderdeel van een betere wereld)!

Een paar jaar geleden besefte ik iets logisch: ik kan nog zo mijn best doen, alleen kan ik maar één huishouden besparen – en dat is niet genoeg. Ik keek wat ik op mijn werk kon doen en heb van duurzaamheid inmiddels mijn werk kunnen maken. Dit filmpje vertelt wat ik nu doe. Bij Zon op Leiden spreekt me het meest aan dat we samen werken om Leiden duurzamer te maken. Mooi dus dat ik hier kan helpen – en fijn om dat samen te doen!

Iedereen kan bijdragen aan een duurzame wereld. Met dat idee zet ik me graag in voor duurzame ontwikkeling. Dat doe ik dagelijks in mijn onderzoek, als PhD in milieuwetenschappen bij de universiteit. Ook in mijn vrije tijd wil ik een verschil maken. Daarom heb ik me aangesloten bij Zon op Leiden. Ik ontwikkel de strategie om nieuwe daken te vinden, en wel van bedrijfspanden.

In 2015 sloot ik met de gemeente een Green Deal om mijn wijk -de Zeeheldenbuurt- richting energieneutraal te krijgen. Een belangrijk onderdeel was een zonnepark op het dak van Stedelijk Beheer, waarbij de panelen gekocht konden worden door de wijkbewoners. Dit project is -voorlopig- afgeketst, maar in de tussentijd heb ik wel met een paar andere groene koplopers Zon op Leiden opgericht. Dus doe mee met dit mooie, lokale initiatief en draag bij aan een betere wereld.

Je kunt me ook kennen als energieambassadeur voor de wijkaanpak van de Leidse GaGOED. campagne en als oprichter van de Verpakkingsvrije winkel. Verder was ik eerder duogemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren.

Ik vind het belangrijk dat gewone burgers een grote rol spelen in de energietransitie en dat dit niet alleen wordt overgelaten aan overheden, institutionele beleggers en traditionele energieproducenten. Daarom ben ik als projectleider actief bij Energie Samen/Zon op Nederland en help ik lokale initiatieven om zonnestroom projecten met hoge kwaliteit te realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Op deze manier kan iedereen profiteren van de voordelen van zonnestroom, ook als je zelf geen geschikt eigen dak hebt. Met de zonprojecten van Zon op Leiden is het voor alle Leidenaren interessant om te investeren in een duurzame toekomst.