Wij werken samen aan energie in onze stad

Zon op Leiden is een coöperatie van een paar honderd Leidenaren. Uit hun midden is een bestuur gekozen. Zij en andere actievelingen stellen zich voor.

Sinds de zomer van 2023 ben ik de voorzitter van het bestuur van onze coöperatie Zon op Leiden. Vanaf de beginfase ben ik lid van de coöperatie, als deelnemer aan het project Houtkwartier. Duurzaamheid is mij echt met de paplepel ingegoten, ook in mijn werk als consultant in onder meer duurzaamheidsprojecten, waar ik betrokken ben bij het verduurzamen van bedrijven.

Na een recente verhuizing binnen onze eigen wijk (en postcode!), kregen we de kans om ons nieuwe jaren 30 huis te verbouwen en tegelijkertijd te verduurzamen. Het is ontzettend leuk om op praktisch niveau bezig te kunnen zijn in je eigen omgeving. Bij Zon op Leiden zijn we ook hands-on bezig, met een enthousiast team dat zich inzet om Leiden mooier en groener te maken. Laat die zon maar schijnen!

Vanaf oktober 2021 ben ik lid van het bestuur. Ik woon in het centrum van Leiden en ben deelnemer van het project Houtkwartier. Ik ben erg enthousiast over Zon op Leiden. Ik vind het geweldig dat iedereen kan meedoen. Verder levert de zonne-energie een directe bijdrage, in je eigen buurt. Ik werk al jaren in de ICT-sector. Daar maak ik de vertaling van techniek naar gebruikers. Ik zet me graag in voor groei van Zon op Leiden. Samen voor een duurzaam Leiden!

Ik vind het leuk om me, naast mijn werk als rijksambtenaar op het gebied van milieu en klimaat, ook lokaal in te zetten. Zo merk ik wat er in de praktijk terecht komt van nationaal beleid en kan ik aan beide kanten een steentje bijdragen. Vanuit de wijkvereniging Roomburg wilden we aan de slag met energie en zo kwam ik de andere initiatiefnemers van Zon op Leiden tegen. Ik ben nogal precies, wat goed van pas komt bij het checken van alle juridische en financiële constructies, en als secretaris ook handig is voor het mailcontact met alle belangstellenden en voor onze vergaderingen. Ieder in zijn kracht, samen voor een beter Leiden (als onderdeel van een betere wereld)!

Als planoloog en adviseur woonbeleid mocht ik al verschillende malen bijdragen aan het verduurzamen van woningen. Maar op mijn woning in de binnenstad van Leiden mogen geen zonnepanelen worden geplaatst. Zon op Leiden vind ik daarom een prima initiatief. Mijn zonnepanelen liggen alweer enige jaren op het dak van sporthal Houtkwartier.

Eigenlijk had ik er nooit over nagedacht actief te worden binnen Zon op Leiden. Met de berekening van sterkte van daken en de techniek van zonnepanelen ben ik niet bekend. Maar de oproep voor nieuwe bestuursleden zette mij wel aan het denken. De ambitie van Zon op Leiden om de omslag te maken van 1 nieuw dak in twee jaar naar 2 nieuwe daken per jaar lijkt mij een uitdaging waar ik graag mijn bijdrage aan wil leveren. Een dergelijke omslag betekent waarschijnlijk een andere vorm van organiseren en een verdere ontwikkeling van projectmatig werken binnen de organisatie.

Hier over nadenken en actief zijn met het realiseren van nieuwe projecten is iets wat goed bij mij past. En als het gaat om de inrichting van daken met  zonnepanelen: Het is nooit te laat om te leren.

Een paar jaar geleden besefte ik iets logisch: ik kan nog zo mijn best doen, alleen kan ik maar één huishouden besparen – en dat is niet genoeg. Ik keek wat ik op mijn werk kon doen en heb van duurzaamheid inmiddels mijn werk kunnen maken. Dit filmpje vertelt wat ik nu doe. Bij Zon op Leiden spreekt me het meest aan dat we samen werken om Leiden duurzamer te maken. Mooi dus dat ik hier kan helpen – en fijn om dat samen te doen!

In het dagelijkse leven ben ik Wijkambassadeur Duurzaamheid in de gemeente Leiden voor de Profburgwijk, waar ik ook woon met man en zoon. Wij zijn deelnemer aan het zonnedak op De Arcade en door de opwek van panelen op ons eigen dak en die op de Arcade zijn we vorig jaar van het gas af en verwarmen we ons huis met een warmtepomp.

Door eigen ervaring weet ik hoeveel werk het is om organisaties te laten draaien, zeker als het werk door vrijwilligers gedaan wordt. We zijn allemaal druk en hebben weinig tijd. Maar als we met meer mensen het werk doen, dan wordt het veel lichter. Hierbij dus ook een oproep om een steentje bij te dragen.

Vanaf nu ga ik de Nieuwsbrief schrijven en de website bijhouden. Gelukkig voorlopig met Blîde samen, die mij goed en gedegen gaat inwerken.

In 2015 sloot ik met de gemeente een Green Deal om mijn wijk -de Zeeheldenbuurt- richting energieneutraal te krijgen. Een belangrijk onderdeel was een zonnepark op het dak van Stedelijk Beheer, waarbij de panelen gekocht konden worden door de wijkbewoners. Dit project is -voorlopig- afgeketst, maar in de tussentijd heb ik wel met een paar andere groene koplopers Zon op Leiden opgericht. Dus doe mee met dit mooie, lokale initiatief en draag bij aan een betere wereld.

Je kunt me ook kennen als energieambassadeur voor de wijkaanpak van de Leidse GaGOED. campagne en als oprichter van de Verpakkingsvrije winkel. Verder was ik eerder duogemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren.

Ik vind het belangrijk dat gewone burgers een grote rol spelen in de energietransitie en dat dit niet alleen wordt overgelaten aan overheden, institutionele beleggers en traditionele energieproducenten. Daarom ben ik als projectleider actief bij Energie Samen/Zon op Nederland en help ik lokale initiatieven om zonnestroom projecten met hoge kwaliteit te realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Op deze manier kan iedereen profiteren van de voordelen van zonnestroom, ook als je zelf geen geschikt eigen dak hebt. Met de zonprojecten van Zon op Leiden is het voor alle Leidenaren interessant om te investeren in een duurzame toekomst.