Wij werken samen aan energie in onze stad
We stellen ons voor
Wij zijn de initiatiefnemers van Zon op Leiden. Wij zijn allemaal op een andere plek professioneel bezig met energie, klimaat en duurzaamheid. De meesten van ons zijn ook actief in de wijken. Wij ontmoetten elkaar via het lokale netwerk van betrokkenen bij de verduurzaming van de stad.

In 2015 sloot ik met de gemeente een Green Deal om mijn wijk -de Zeeheldenbuurt- richting energieneutraal te krijgen. Een belangrijk onderdeel was een zonnepark op het dak van Stedelijk Beheer, waarbij de panelen gekocht konden worden door de wijkbewoners. Dit project is -voorlopig- nog even afgeketst, maar in de tussentijd heb ik wel met een paar andere groene koplopers Zon op Leiden opgericht en is het eerste zonnepark aanstaande. Dus doe mee met dit mooie, lokale initiatief en draag bij aan een betere wereld.
Je kunt me ook kennen als energieambassadeur voor de wijkaanpak van de Leidse GaGOED. campagne en als oprichter van de Verpakkingsvrije winkel. Verder was ik tot recent duogemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren.

Ik vind het leuk om me, naast mijn werk als rijksambtenaar op het gebied van milieu en klimaat, ook lokaal in te zetten. Zo merk ik wat er in de praktijk terecht komt van nationaal beleid en kan ik aan beide kanten een steentje bijdragen. Vanuit de wijkvereniging Roomburg wilden we aan de slag met energie en zo kwam ik de andere initiatiefnemers van Zon op Leiden tegen. Ik ben nogal precies, wat goed van pas komt bij het checken van alle juridische en financiële constructies, en als secretaris ook handig is voor het mailcontact met alle belangstellenden en voor onze vergaderingen. Ieder in zijn kracht, samen voor een beter Leiden (als onderdeel van een betere wereld)!

Vanaf 2016 ben ik penningmeester Zon op Leiden Coöperatie. Ik werk als zelfstandig onderzoeker en volg de ontwikkelingen in de energietransitie al jaren professioneel. Niets leuker dan die ervaring inzetten voor mijn eigen stad. Zo ben ik actief betrokken bij de ontwikkeling van de zonnecentrale op het bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie waar ik werk. Het leek me geweldig om mijn laptop te laten draaien op ‘nieuwe energie’. Op de foto plaats ik zelf het eerste zonnepaneel.
Zonnedaken voor en met stadbewoners is een logische volgende stap. Dat gebeurt al op heel veel plekken in Nederland. Hoog tijd dat Leiden volgt!

Ik vind het belangrijk dat gewone burgers een grote rol spelen in de energietransitie en dat dit niet alleen wordt overgelaten aan overheden, institutionele beleggers en traditionele energieproducenten. Daarom ben ik als projectleider actief bij Zon op Nederland en help ik lokale initiatieven om zonnestroom projecten met hoge kwaliteit te realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Op deze manier kan iedereen profiteren van de voordelen van zonnestroom, ook als je zelf geen geschikt eigen dak hebt. Het project Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier aan de Vennemeerstraat is voor alle Leidenaren interessant om te investeren in een duurzame toekomst.

Wilma regelt de bijeenkomsten voor ons.

Een paar jaar geleden besefte ik iets logisch: ik kan nog zo mijn best doen, alleen kan ik maar één huishouden besparen – en dat is niet genoeg. Ik keek wat ik op mijn werk kon doen en heb mooie kansen gekregen. De foto is voor de ‘groene voeten campagne’ waarin iedereen werd gevraagd iets te verbeteren, want samen kom je verder. Dat spreekt me ook zo aan bij Zon op Leiden: samen werken om Leiden duurzamer te maken. Mooi dus dat ik hier kan helpen met de communicatie – en fijn om dat samen te doen!