Wij werken samen aan energie in onze stad

Zon op leiden is een coöperatie van een paar honderd Leidenaren. Uit hun midden is een bestuur gekozen. Zij en andere actievelingen stellen zich voor.

Graag zet ik me in voor Zon op Leiden omdat ik duurzame energie opwekken belangrijk vind. Wat ik zo tof vind aan Zon op Leiden is dat we het samen lokaal organiseren. Decentraal opgewekte duurzame energie heeft de toekomst denk ik. Daarom ben ik met veel plezier voorzitter van deze club enthousiaste en betrokken Leidenaren. Ik ben al een aantal jaar lid en deelnemer van het zonnedak Houtkwartier. Hier meer over mij.

Vanaf 2016 ben ik penningmeester Zon op Leiden Coöperatie. Ik werk als zelfstandig onderzoeker en volg de ontwikkelingen in de energietransitie al jaren professioneel. Niets leuker dan die ervaring inzetten voor mijn eigen stad. Zo was ik actief betrokken bij de ontwikkeling van de zonnecentrale op het bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie. Het leek me geweldig om mijn laptop te laten draaien op ‘nieuwe energie’. Op de foto plaats ik zelf het eerste zonnepaneel. Zonnedaken voor en met stadbewoners is een logische volgende stap. Dat gebeurt al op heel veel plekken in Nederland en nu dus ook in Leiden! Ik ben ook actieve trekker van de regiocoöperatie Rijnland Energie. Hier werken we aan regionale projecten. In 2021 worden zoveel mogelijk regiobewoners eigenaar van de twee windmolens langs de A4, de Watergeuzen.

Ik vind het leuk om me, naast mijn werk als rijksambtenaar op het gebied van milieu en klimaat, ook lokaal in te zetten. Zo merk ik wat er in de praktijk terecht komt van nationaal beleid en kan ik aan beide kanten een steentje bijdragen. Vanuit de wijkvereniging Roomburg wilden we aan de slag met energie en zo kwam ik de andere initiatiefnemers van Zon op Leiden tegen. Ik ben nogal precies, wat goed van pas komt bij het checken van alle juridische en financiële constructies, en als secretaris ook handig is voor het mailcontact met alle belangstellenden en voor onze vergaderingen. Ieder in zijn kracht, samen voor een beter Leiden (als onderdeel van een betere wereld)!

Een paar jaar geleden besefte ik iets logisch: ik kan nog zo mijn best doen, alleen kan ik maar één huishouden besparen – en dat is niet genoeg. Ik keek wat ik op mijn werk kon doen en heb van duurzaamheid inmiddels mijn werk kunnen maken. Dit filmpje vertelt wat ik nu doe. Bij Zon op Leiden spreekt me het meest aan dat we samen werken om Leiden duurzamer te maken. Mooi dus dat ik hier kan helpen – en fijn om dat samen te doen!

Ik vind het belangrijk dat gewone burgers een grote rol spelen in de energietransitie en dat dit niet alleen wordt overgelaten aan overheden, institutionele beleggers en traditionele energieproducenten. Daarom ben ik als projectleider actief bij Energie Samen/Zon op Nederland en help ik lokale initiatieven om zonnestroom projecten met hoge kwaliteit te realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Op deze manier kan iedereen profiteren van de voordelen van zonnestroom, ook als je zelf geen geschikt eigen dak hebt. Met de zonprojecten van Zon op Leiden is het voor alle Leidenaren interessant om te investeren in een duurzame toekomst.

In 2015 sloot ik met de gemeente een Green Deal om mijn wijk -de Zeeheldenbuurt- richting energieneutraal te krijgen. Een belangrijk onderdeel was een zonnepark op het dak van Stedelijk Beheer, waarbij de panelen gekocht konden worden door de wijkbewoners. Dit project is -voorlopig- nog even afgeketst, maar in de tussentijd heb ik wel met een paar andere groene koplopers Zon op Leiden opgericht en is het eerste zonnepark aanstaande. Dus doe mee met dit mooie, lokale initiatief en draag bij aan een betere wereld.

Je kunt me ook kennen als energieambassadeur voor de wijkaanpak van de Leidse GaGOED. campagne en als oprichter van de Verpakkingsvrije winkel. Verder was ik tot recent duogemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren.

Iedereen kan bijdragen aan een duurzame wereld. Met dat idee zet ik me graag in voor duurzame ontwikkeling. Dat doe ik dagelijks in mijn onderzoek, als PhD in milieuwetenschappen bij de universiteit. Ook in mijn vrije tijd wil ik een verschil maken. Daarom heb ik me aangesloten bij Zon op Leiden. Ik ontwikkel de strategie om nieuwe daken te vinden, en wel van bedrijfspanden.

Wilma regelt de bijeenkomsten voor ons.

Onze partners

Gemeente Leiden
Gemeente Leiden
De gemeente helpt ons door daken ter beschikking te stellen. Ook heeft de gemeente een startsubsidie verleend, waarmee we de coöperatie konden oprichten. Tegelijk helpen wij de gemeente weer: onze gezamenlijke zonnedaken sluiten mooi aan bij de doelen van de Duurzaamheid Agenda van de gemeente Leiden!
Provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland
De provincie heeft twee subsidies verstrekt om ons te helpen met de voorbereidingen van zonnedaken in Leiden
Zon op Nederland
Zon op NederlandExperts voor zonnecoöperaties
Een grote zonnestroomcentrale oprichten? Hét specialisme van Zon op Nederland! Zij doen voor ons de projectbegeleiding om een verkregen dak vol te leggen met panelen.
De Clercq
De ClercqAdvocaten en notariaat
Gezamenlijke zonnedaken moeten juridisch natuurlijk goed geregeld zijn. Voor de juridische onderdelen werken we dan ook met professionals!
Designwise
Designwise
Deze mooie website is er dankzij de inzet van Designwise.
Bepper
BepperCoaching Workshops Training
Effectief samenwerken en ieders kwaliteiten benutten is essentieel – ook voor ons. Met een team-training op maat van Bepper leren we snel en met veel plezier hoe we dit kunnen optimaliseren..
Goed.
Goed.
Met de wijkambassadeurs van Goed. werken we intensief samen: zij zijn onze oren en ogen in de wijken.
Energiek Leiden
Energiek Leiden
Dé kraamkamer voor duurzame initiatieven in Leiden. En ideeën die groot worden, kunnen zelfstandig verder – zoals wij. Waarbij we weten dat we altijd kunnen terugvallen op deze experts.
Restaurant Logica
Restaurant Logica
Bij Logica zijn we welkom voor onze spreekuren, waar we vragen van leden beantwoorden.
Greenchoice
Greenchoice
De stroom van ons zonnedak sporthal Houtkwartier leveren we aan Greenchoice.
Zon & Co
Zon & Co
Onze gezamenlijke zonnedaken laten we professioneel aanleggen. Voor de installatie van sporthal Houtkwartier kozen we voor Zon & Co.