Het zonnige weer heeft bij De Arcade tot een storing geleid. Vanaf april hebben we de installatie steeds handmatig aangezet en is er van alles uitgezocht. Vanaf juli kennen we het probleem: de Arcade blijkt meer op te wekken dan de meterkast aan kan, waarna de zekering uit slaat. Het is nu opgelost door de centrale ‘af te toppen’. Aan een structurele oplossing wordt gewerkt.

‘Aftoppen’ is een standaard functie waarbij op extreem zonnige dagen het ‘topje’ van de opwek niet het net wordt ingepompt. Dat scheelt een veel duurdere netaansluiting met meteen veel meer capaciteit dan past bij dit dak, en ook een duurdere omvormer. Bij de Arcade is het aftoppen nu lager ingesteld, zodat er een grotere top niet wordt doorgegeven. De storing is daarmee verholpen, maar we wekken wel minder stroom op dan zou kunnen!

We hebben te maken met de installateur en de netbeheerder. Waar ligt het aan? Levert de installatie meer stroom dan mag? Of kan de meterkast minder aan dan beloofd? Dat is niet direct duidelijk. In deze donkerdere maanden – waarin van aftoppen toch geen sprake is – gaan we dit uitzoeken, zodat we volgend zonneseizoen op volle kracht kunnen draaien!