Binnen twee weken weer een bericht van Zon op Leiden? Wees gerust, daar maken we geen gewoonte van. We hebben nu alleen zo goed nieuws, dat moesten we gewoon delen!

Subsidie voor de Arcade
We hebben vrijdag 27 augustus een brief ontvangen van de overheid: De Arcade krijgt subsidie!  Dat is een grote stap dichterbij de realisatie van ons zonnedak.

Wij hebben SCE aangevraagd – wat vroeger ‘postcoderoosregeling’ heette. Dit is een regeling van de overheid om gezamenlijke zonnedaken te ondersteunen. Die ondersteuning is essentieel om gezamenlijke zonnedaken rendabel te maken. Naast de opbrengsten uit de stroomverkoop krijgt de coöperatie nu 15 jaar lang subsidie per opgewekte kWh.

De regeling is geopend per 1 april 2021, en was al overtekend.  Daarom hebben we eerder gewaarschuwd dat de kans reëel was, dat we in 2022 opnieuw moesten indienen, met vertraging tot gevolg. En nu is het toch al gelukt!

En nu?
Na de grote subsidiestap zijn er nog een paar stappen te zetten voor we de zonnepanelen plaatsen. De belangrijkste zijn de omgevingsvergunning, de solidariteitskeuze en het definitieve aanbod.

Met de omgevingsvergunning geeft de gemeente toestemming voor de omvormers op het dak. We hebben de vergunning aangevraagd en wachten nu op goedkeuring.

Zoals aangekondigd in de vorige ALV komt er een nieuwe ALV over de vraag of we vanaf dit tweede dak gaan werken met het principe van solidariteit tussen daken. Voor de invulling komt een concreet voorstel, vóórdat het definitieve aanbod voor De Arcade wordt gedaan. Wil je meedenken bij het maken van het voorstel, laat het ons dan weten.

Zodra de omgevingsvergunning rond is en we de solidariteitskeuze samen hebben gemaakt, vragen we alle laatste prijzen op van installateur, stroomverkoop, enz. Dan hebben we alle ‘echte’ prijzen en doen we een aanbod met de definitieve kosten per certificaat en de verwachte opbrengst per jaar. Alle leden die vorig jaar mei een voorinschrijving hebben gedaan, krijgen dit aanbod. Als zij niet alle certificaten afnemen, wordt de rest opengesteld via ‘wie het eerst komt’. Zodra genoeg mensen het aanbod hebben geaccepteerd, geven we opdracht aan de installateur en wordt ons zonnedak werkelijkheid!

Samengevat: met de goedkeuring van de subsidie zijn we weer een grote stap dichterbij ons doel, op naar de volgende mijlpalen en een prachtig tweede zonnedak!