De Arcade krijgt definitief zonnepanelen!
De Arcade is in de eerste ronde al helemaal volgeboekt. De geïnteresseerden die vorig voorjaar al hadden aangegeven mee te willen doen, mochten tot en met 17 oktober aangeven of ze echt meedoen. Vrijwel iedereen doet mee. Voor alle beschikbare certificaten is ingetekend: weer een grote mijlpaal!

In totaal hebben 26 stadsgenoten zich samen ingeschreven voor de 244 certificaten die we konden vergeven. Op 20 oktober heeft het bestuur dan ook in een extra bestuursvergadering officieel besloten dat we het contract met de installateur tekenen en het plaatsen van de zonnepanelen plannen. Wat de installateur betreft liggen ze er nog dit jaar.

Natuurlijk is het geweldig nieuws dat het dak al in de eerste ronde helemaal is volgeboekt. Tegelijkertijd weten we, dat we daardoor velen van jullie teleurstellen. Veel van jullie hadden graag ook nu al mee willen doen! We zijn daarom niet alleen bezig met het regelen van zonnedak De Arcade. Daarnaast praten we actief over nieuwe zonnedaken, want onze slogan blijft ‘elke Leidenaar een zonnepaneel – of twee’.

Nieuwe daken ambassadeur?
We kunnen juist nu extra hulp gebruiken. We zoeken mensen die nieuwe bedrijvendaken willen werven. Ons kernteamlid Sander van Nielen heeft al veel voorwerk gedaan. Er ligt inmiddels een plan klaar hoe we bedrijven kunnen benaderen en wat we hen te bieden hebben. Nu is het zaak contact te leggen met veel verschillende kans hebbende gebouweigenaren. Daar kunnen we hulp bij gebruiken. Is dat wat voor jou? Laat het ons weten!

Besluit voor solidariteit
Tijdens de ALV hebben de leden gekozen voor solidariteit. Dat betekent dat we elk jaar de kosten en baten van alle daken bij elkaar tellen en de opbrengst verdelen naar rato over alle deelnemers. Naar rato houdt daarbij in dat het afhangt van je inleg: het aantal certificaten en de prijs die je voor de certificaten hebt betaald. Hiermee spreiden we de risico’s. Bovendien maakt het niet meer uit met welk dak je meedoet. Iedereen deelt in verhouding mee met de opbrengst.

Solidariteit geldt zeker de eerste 15 jaar van elk dak. Na 15 jaar wordt een zonnedak overgedragen, afgebroken of verlengd. Overdragen of afbreken levert eenmalige kosten en baten op. Verlengen betekent andere jaarlijkse kosten en baten. Over 12 jaar speelt dit voor het eerst bij Sporthal Houtkwartier. We besluiten dan in de ALV hoe we deze andere kosten en baten eerlijk verdelen.

Welkom Ronald en Mark!
Nu is het echt. Ronald Haverman en Mark van Beijnen zijn op de ALV van 14 oktober gekozen als voorzitter en algemeen bestuurslid. Mark gaat zich verdiepen in het penningmeesterschap, om dat volgend jaar van Anne Marieke te kunnen overnemen en Ronald heeft zijn eerste bestuursvergadering al geleid. We zijn heel blij met Ronald en Mark. Hun verfrissende ideeën en scherpzinnige opmerkingen voegen zoveel waarde toe. Van harte welkom!

Energiebelasting omlaag
De energiebelasting gaat volgend jaar 8,4 cent omlaag. Dat heeft het kabinet 15 oktober besloten. Door de hoge gasprijzen dreigen de energierekeningen erg te stijgen. De daling van de energiebelasting is een van de maatregelen om die stijging van de energierekening te verminderen. Het gaat om een tijdelijke maatregel voor 2022.

De lagere energiebelasting heeft gevolgen voor onze opbrengst, omdat een deel van onze opbrengst komt van energiebelasting. De verwachte bijdrage aan de opbrengst was 11,0 cent en wordt nu 2,6 cent per kWh. Dit is natuurlijk een grote daling. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de totale opbrengst rekenen we nu na.

Lees hier wat de overheid verder meldt over de energiebelasting in 2022.