De zon schijnt, waar wij natuurlijk dubbel blij van worden, er zijn nieuwe kansen op mooie zonnedaken, de datum voor het openingsfeest is geprikt en er is allerlei nuttige administratieve informatie – oftewel: hoog tijd voor deze nieuwsbrief!

Nieuwe kansen
Het nieuwe jaar is begonnen met mooie kansen op nieuwe zonnedaken! Zo kunnen we samen nog meer lokale, duurzame energie opwekken.

Een organisatie met een groot dak wil graag zonnepanelen laten plaatsen door ons. Het is een mooi groot dak waar ruim voldoende zonnepanelen op passen. We onderzoeken nu of het dak sterk genoeg is, altijd onze eerste controle. Zodra we groen licht hebben en het dus veel zekerder is dat het dak echt kan doorgaan, onthullen we de locatie.

Ook de gemeente heeft al een nieuw dak geopperd. Dat aangeboden dak is onderzocht en bleek helaas te klein voor een positieve businesscase. We zijn daarom in overleg over andere mogelijke daken.

Verder zijn er verschillende gesprekken geweest met betrokkenen over bedrijvendaken, met enthousiaste reacties. Er zijn mooie stappen gezet op weg naar een concreet dak.

Van gebruikerspagina naar klantportaal
Zon op Leiden heeft een nieuw administratiesysteem: Econobis. Krijg je deze nieuwsbrief omdat je  op onze wachtlijst staat of meedoet aan een van onze daken? Dan krijg je vandaag een mail met een link naar je nieuwe persoonlijke pagina – voortaan klantportaal genoemd. Je gegevens zijn overgenomen uit het oude systeem. Fijn als je controleert of ook bij jou alles goed is gegaan!

Waarom een nieuw administratiesysteem?
Onze koepelcoöperatie Zon op Nederland is opgegaan in EnergieSamen. Econobis is het administratiesysteem van EnergieSamen.

Nieuwe mogelijkheden
Het nieuwe systeem biedt ons meer mogelijkheden om onze activiteiten en berichten zelf op maat te maken. De basisgegevens hebben we de afgelopen weken al goed gezet. We zijn dan ook klaar om jullie welkom te heten.

Opstartfase
De waarde en de opbrengst van de certificaten kloppen nog niet. Hier is Econobis nog mee bezig. We laten het weten zodra de gegevens correct staan. Zelf werken we aan de mogelijkheid om op nieuwe daken in te schrijven. Want we hopen natuurlijk allemaal dat we dat heel snel nodig hebben.

Openingsfeest Arcade en ALV
We vieren zondag 11 juni de ingebruikname van ons zonnedak De Arcade. We combineren het feest met de ALV, waarin in elk geval de jaarafrekening van 2021 wordt behandeld. Een feestelijk moment om alvast in je agenda te zetten!

Belastingopgave
De je mee met het Houtkwartier? De restwaarde van je inleg telt mee als vermogen voor je belastingopgave. Het geldt als reguliere (geen groene) belegging. We hebben een mail gestuurd met de waarde. Mail gemist? De waarde op 1 januari 2021 was 259,21 per certificaat.

Doe je mee met De Arcade? Omdat die na 1 januari 2021 is gestart, is de waarde voor de belastingaangifte 2021 nul.

Opbrengst 2022?
De jaarafrekening voor 2021 is nog niet eens behandeld, en toch is hier al een bericht over de opbrengst in 2022. Dit omdat het je ongetwijfeld niet is ontgaan dat er nogal een verandering in de elektriciteitsmarkt gaande is. Dat betekent ook wat voor de financiële opbrengst van onze zonnedaken. Hoe het precies uitpakt is nog niet te bepalen. De belangrijkste factoren nu zijn de elektriciteitsprijs en de belasting op elektriciteit.

Elektriciteitsprijs
De elektriciteitsprijs is momenteel erg hoog. Dat verhoogt ook onze opbrengst, omdat de prijs van de stroom die wij verkopen ook hoger is. De prijs die wij krijgen wordt periodiek bijgesteld aan de hand van de meest voorkomende tarieven.

Belasting op elektriciteit
Aan de andere kant is de belasting op elektriciteit thuis flink verlaagd dit jaar. Dat verlaagt onze opbrengst wat. De deelnemers Houtkwartier krijgen een deel van hun opbrengst immers uit de teruggave van de energiebelasting, en omdat we met solidariteit werken, telt dat voor iedereen mee.