2023 is begonnen. We kijken terug op het zonnigste jaar van Zon op Leiden tot nu toe en we kijken vooruit op mooie nieuwe kansen in 2023.

2022: ons zonnigste jaar
2022 is ons zonnigste jaar tot nu toe! Houtkwartier heeft de recordopbrengst van 149.414 kWh gehaald. Bij Arcade was de opbrengst 57.446kWh. Dit is ook de hoogste opbrengst tot nu toe, maar dat is natuurlijk makkelijk in het eerste volle jaar. We verwachten dat we bij de Arcade dit record zeker kunnen verbreken, omdat we zoals gezegd door de storing afgelopen jaar een periode minder opbrengst hebben gehad.

Nog een dak?
De gemeente heeft een nieuw dak aangeboden dat er veelbelovend uit ziet! Zodra we de gebruikersovereenkomst tekenen, delen we de naam van het dak ook met jullie. Omdat we de Lorentzschool al in voorbereiding hebben, zijn we nu dus met twee nieuwe daken tegelijk bezig. We zijn hier heel blij mee!

In november melden we ook al dat er een nieuw dak door de gemeente was aangeboden. Dat bleek helaas snel ongeschikt. Hoewel dat natuurlijk jammer was, vinden we het extra bijzonder dat er zo snel een vervangend gemeente-dak is gevonden.

Lorentzschool
Er zijn mooie ontwikkelingen bij de Lorentzschool. We hebben inmiddels een constructieberekening en andere benodigde gegevens, dus het moment nadert om de landelijke subsidie aan te vragen. Die subsidie is voor de zekerheid, voor als de stroomprijzen de komende 15 jaar weer gaan dalen. Oftewel: weer een aantal stappen dichterbij het moment waarop we de inschrijving kunnen openen.

Doeners gezocht!
Wil je een bijdrage leveren aan het verduurzamen van Leiden en iets extra’s doen voor Zon op Leiden? Heel erg graag! Nieuwe doeners zijn altijd welkom, en op dit moment is ons kleine actieve team extra op zoek naar versterking, omdat twee bestuursleden hebben aangegeven dit jaar taken te willen overdragen.

We zijn op zoek naar twee typen doeners: Zon op Leidenaren die structureel willen helpen en zij die incidenteel willen helpen.

Profiel structurele doener
Ben je enthousiast over het verduurzamen van Leiden en lijkt het je leuk regelmatig te spreken met de gemeente en dakeigenaren, of regelmatig mee te denken over dak- en strategiekeuzes? Lijkt het werven van nieuwe daken je een mooie uitdaging of houd je ervan de administratie of techniek van onze daken bij te houden? Dat kan door bestuurslid te worden of als kernteamlid aan te schuiven bij Zon op Leiden.

Profiel incidentele doeners
Ben je een fiscalist, jurist, een specialist in de techniek van gebouwen of zonne-installaties, websites of communicatie? Of ben je een netwerker die ons met potentiële nieuwe dakeigenaren in contact kan brengen? En wil je op ad hoc basis je kennis of netwerk met ons delen? Laat het ons weten. Ons veelzijdige team weet zelf veel, maar specialisten die eenmalig of af en toe tips kunnen geven, kunnen veel ‘wiel uitvinden’ voorkomen.

Voldoe je aan een van deze twee profielen? Of ben je het schaap met de vijf poten die èn een specialist is èn die structureel wil helpen? Mail ons, we maken graag kennis met je.

Inkomsten 2022
De inkomsten van 2022 worden nu door onze penningmeester berekend. Door de hoge stroomprijs en het record aantal kWh ziet het er veelbelovend uit!

Nieuwe energieleverancier of verhuisd?
Denk er dan aan dat ook op je klantportaal te wijzigen . De energieleverancier is nodig voor deelnemers Houtkwartier om de energiebelasting terug te krijgen over je aandeel in de zonne-energie. Voor ons als coöperatie is de goede energieleverancier van alle deelnemers nodig om de margevergoedingen te kunnen ontvangen. Het correcte adres is nodig voor deelnemers Arcade om te voldoen aan de subsidieverplichting om jaarlijks wijzigingen in de deelnemersgegevens door te geven.

Nog hogere stroomprijs
De stroomprijs die we in januari krijgen is nog veel hoger dan wat we vorig half jaar kregen: 55 cent per kWh. Vanaf nu wordt de prijs per maand in plaats van per half jaar bijgesteld. Dit vanwege de onzekere energiemarkt. Op de dakenpagina’s op de website vermelden we steeds het actuele tarief.

Voor je belastingaangifte
De waarde op 1 januari 2022 van je certificaten dien je aan te geven bij ‘overige bezittingen’ in je aangifte inkomstenbelasting 2022. Voor Houtkwartier was de waarde per certificaat €239,22, voor De Arcade was de waarde €249,45.