19 januari 2019 – Met uitzicht op ons zonnige zonnedak vieren we met leden, bestuur en betrokkenen feest. Het eerste Leidse coöperatieve zonnedak is een feit. Door Fleur Spijker, wethouder duurzame verstedelijking, wordt de centrale officieel in bedrijf gesteld. Ook zijn er nog twee verrassingen voor iedereen.

Al een uur voor de start van het feest is het druk in het kooklokaal van het Driestar college. Verschillende leden helpen met de voorbereidingen van het feest. Ook is er thuis van alles gebakken: we zijn duidelijk niet alleen in naam een coöperatie, het is echt een feest van de leden samen. Zelfs het weer helpt mee. Na een aantal weken vol regen schijnt deze middag volop de zon. Vanuit het kooklokaal hebben we prachtig uitzicht op ons zonnedak – met zon.

Rond drie uur loopt de zaal vol. Het dak wordt bewonderd, er wordt gegeten, gedronken en bijgepraat. De voorzitter van Zon op Leiden, Jeroen Schrama, memoreert hoe we, stapje voor stapje, op dit punt zijn gekomen. Hij merkt dat er echte veranderingen hebben plaatsgevonden: het volgende dak gaat wat hem betreft dan ook sneller. Wethouder Fleur Spijker sluit zich daar bij aan. Zij wordt enthousiast van burgerinitiatieven, stadgenoten die zelf hun leven en stad duurzamer willen maken en geeft aan dat de gemeente dat graag ondersteunt.

Fleur Spijker stelt de centrale symbolisch in bedrijf door samen met de penningmeester van Zon op Leiden, Anne Marieke Schwencke, een plaquette te onthullen. Op de plaquette staat informatie over de zonnecentrale en over Zon op Leiden en de gemeente Leiden, die de centrale mogelijk maakten. De plaquette wordt opgehangen bij de ingang van de sporthal.

Tijdens de bouw van de zonnecentrale heeft Jan Stap, professioneel filmer en deelnemer aan dit eerste zonnedak, een film over de bouw en de betrokkenen gemaakt. Dat was nog even stil gehouden. Tijdens het feest wordt deze film voor de eerste keer getoond. Hij wordt enthousiast ontvangen.

Voor de leden van het eerste zonnedak is er nog een extra verrassing: zij krijgen uit handen van de secretaris van Zon op Leiden, Jaap Stokking, een heus certificaat uitgereikt. In deze digitale tijden doen de leden al lang officieel mee door hun aanmelding op hun gebruikerspagina. Maar samen met verschillende leden vonden we dat niet feestelijk genoeg. Vandaar de officiële uitreiking van tastbare certificaten, met handtekening. De leden waren er blij mee. De meest originele bestemming die we hoorden: een van de leden gaat het certificaat inlijsten en ophangen op de w.c.: zo hebben alle bezoekers de tijd om over hun trotse bezit te lezen.

Het was een geslaagde middag, dankzij de leden, de wethouder, het weer, en uiteraard vooral door de geweldige organisatie van ons kernteamlid Wilma Nijborg.