6 maart 2018 – Zon op Leiden is een van de genodigden op de bijeenkomst voor bewoners van het Roodenburgerdistrict over zonnestroom. De mogelijkheden van zonnestroom via de coöperatie worden enthousiast ontvangen en acht aanwezigen melden zich diezelfde avond nog aan als geïnteresseerde. Het enthousiasme van de aanwezigen is hartverwarmend.

De avond is georganiseerd door GaGoed. Alfons Lamb van GaGoed houdt een inleidend verhaal. Hij benadrukt nog eens dat besparen de meest effectieve stap is: geen groenere stroom dan de stroom die je niet gebruikt. Over besparen zijn eerder bijeenkomsten en hulpmiddelen aangereikt door GaGoed. De bijeenkomst van 6 maart is voor de volgende stap: energie opwekken. Solar Leiden en Zon op Leiden vertellen over de mogelijkheden.

Eerst vertelt Johan van Haastrecht van Solar Leiden over de mogelijkheden van zonnepanelen op je eigen dak. Zonnepanelen leveren steeds meer stroom per paneel. Dat is zeker in Leiden handig, omdat in het beschermde stadsgezicht niet elk dakvlak gebruikt kan worden. Met de nieuwere zonnepanelen kun je met minder panelen toch voldoende energie opwekken én is het ook rendabel dakvlakken met minder rendement, zoals dakvlakken op het westen en het oosten, te benutten. Verder legt hij uit hoe de procedure gaat van offerte, plaatsen, onderhoud en terugverdientijd. Trots is hij op de kwaliteit van de zonnepanelen die hij aanbiedt en op de garantie die hij levert op minimaal opgewekte stroom.

Vervolgens vertelt Blîde Duk, wijkgenoot en vrijwilliger bij Zon op Leiden, over de mogelijkheden van zonnepanelen op een gezamenlijk dak. De huizen in de zuidelijke schil zijn beschermd stadsgezicht en vooroorlogs. Een dubbele uitdaging wanneer je je huis wilt verduurzamen. Soms zijn zonnepanelen op je eigen dak gewoon geen optie. De teleurstelling daarover is op bijeenkomsten als deze vaak voelbaar. Blîde legde uit dat Zon op Leiden kijkt naar wat wel kan: samen, als coöperatie, zonnepanelen op andermans dak leggen. In december is het eerste dak beschikbaar gekomen en nu kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. In het Roodenburgerdistrict kunnen met dit eerste dak al alle mensen in de Zuidelijke schil meedoen. De rest van het district ligt net te ver van dit eerste dak: daar worden dus nog nieuwe daken, dichterbij voor gezocht.

Na afloop zijn er veel vragen.  Vooral het enthousiasme van de circa 40 aanwezigen geeft veel energie. Daar doen we het immers voor. Er zijn zelfs diverse tips voor nieuwe daken. Als Alfons vraagt voor wie Zon op Leiden een mooi alternatief is, gaat een zee van vingers omhoog. Na het opruimen van de zaal blijken al acht aanwezigen zich ter plekke te hebben aangemeld. Daar worden wij weer heel enthousiast van!