Helaas slecht nieuws over de voortgang van Arcade. Onze zonnedaken maken gebruik van de subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking, de opvolger van de postcoderoosregeling. Deze subsidie is nodig om een coöperatief zonnedak rendabel te kunnen draaien. We zijn inmiddels zover met de voorbereidingen dat we subsidie kunnen aanvragen, alleen blijkt de subsidie nu al overtekend. Per 1 april werd de subsidie opengesteld, op 4 juni was hij al ‘vol’.

Natuurlijk is het heel goed nieuws dat de subsidie voor het hele jaar in net iets meer dan twee maanden al is overtekend: zo veel lokale projecten worden er dus opgestart, en zo veel nieuwe groene, lokale, coöperatieve zonnestroom gaat dus binnenkort opgewekt worden! Alleen hadden wij natuurlijk liever, dat er ook stroom op onze eigen Arcade mee werd opgewekt.

De kans voor de Arcade zijn overigens nog niet helemaal verkeken: overtekend betekent nog niet dat de subsidie is toegekend. Als er andere projecten worden afgewezen, maken we nog kans. Bovendien overlegt Energie Samen, onze landelijke koepel, nu met de overheid of er niet alsnog geld bij kan in de subsidiepot: ook dat zou ons kunnen helpen. Oftewel: we hebben de subsidieaanvraag gewoon de deur uit gedaan. Wie weet lukt het tóch nog dit jaar. In het slechtste geval staan we in de startblokken om direct de eerste dag van de subsidieronde in 2022 aan te vragen.

De subsidie schrijft voor dat we pas beginnen nadat de subsidie definitief is. Dit betekent dat de kans op uitstel helaas reëel is. We vragen daarom om je geduld.

Subsidie en nieuwe daken
Hoe moet dat nu met onze plannen voor 10 daken als de subsidiepot nu al leeg is? En onze 10 daken staan niet alleen. Ook veel andere coöperaties hebben grootse toekomstplannen. Het zou wel heel zonde zijn als die plannen niet door kunnen gaan omdat de subsidiepot de komende jaren structureel te klein blijft. Gelukkig komt onze landelijk overkoepelende energiecoöperatie Energie Samen in Den Haag op voor ons en onze zuster-coöperaties. Onze ervaring is dat er goed geluisterd wordt naar de inbreng van Energie Samen. We hebben dan ook goede hoop, dat er een oplossing komt voor onze zorg.