Op 5 juni 2018 is de eerste deelnemersbijeenkomst van Zon op Leiden. Weer een mooie mijlpaal: we leren elkaar kennen en krijgen veel informatie over het dak en de coöperatie. De betrokkenheid en kennis van de 36 aanwezigen spat er af: mooi om met deze groep het eerste gezamenlijke Leidse zonnedak te starten.

Eerder zijn er al informatiebijeenkomsten geweest. We vertelden mensen van Zon op Leiden. Steeds had het enthousiasme overheerst: “ik kan tóch lokaal zonne-energie opwekken, ook zonder eigen dak waar het kan en mag!”. Het enthousiasme op deze deelnemersavond vanavond is anders. Iedereen weet natuurlijk al dat het gezamenlijke dak bestaat. De meeste aanwezigen zijn aangemeld voor het eerste gezamenlijke zonnedak op de sporthal Houtkwartier. Nu wordt het concreet, een heel andere bron van enthousiasme. Mooi om samen te delen.

Er is vandaag meer dan enthousiasme. Omdat het concreet is, staat echte deelname, met contract en betaling, voor de deur. Dat maakt het ook serieus. Tijdens de toelichting door de bestuursleden Anne Marieke Schwencke en Jaap Stokking over de werking van de coöperatie, tijdens de uitleg van de projectleider Alfons Ramb over het kiezen van een installateur, en bij de bezichtiging van het dak zijn er vele betrokken vragen die het bestuur zich de afgelopen twee jaar ook heeft gesteld. De betrokkenheid  en kennis van de deelnemers is enthousiasmerend en indrukwekkend. Vooral dat maakt het een andere dynamiek: het bestuur had steeds voor de deelnemers de diverse keuzes besproken. Nu kan dat mét de deelnemers: echt handig en veel leuker!

Een werkend gezamenlijk zonnedak is voor deelnemers best eenvoudig: je koopt eenmalig certificaten en krijgt daar vervolgens jaarlijks geld voor terug. Vooraf is er wel nogal wat te kiezen. Wat weegt zwaarder: duurzaamheid of winst? Hoe denken we over geld lenen? Gaan we voor één of meerdere daken? Zo veel keuzes. Het bestuur legt uit dat duurzaamheid steeds wordt meegewogen, ook bij randzaken. Daarover is veel instemming uit de zaal. Verder komt tijdens de presentaties regelmatig naar voren dat transparantie belangrijk wordt gevonden. Ook dat waarderen de aanwezigen.

De avond heeft ook een officieel deel: de planning voor de deelnemers wordt benoemd: begin juli het aanbod, uiterlijk 1 augustus acceptatie van het aanbod. Zo kunnen de offertes met de installateurs worden getekend voor ze verlopen. En er is de eerste ALV. De kascommissie wordt benoemd en er wordt besloten dat de jaarrekening 2016-2017 uiterlijk in november wordt goedgekeurd. Vanwege de belangrijke financiële keuzes die de komende maand worden genomen, biedt de kascommissie aan nu al mee te kijken. Het bestuur waardeert dit zeer en neemt het aanbod dus direct aan.

Na afloop wordt nagepraat tot de zaal dichtgaat. Het bestuur vertrekt met de geruststelling dat ze de goede richting heeft gekozen en met vele nieuwe ideeën en tips om die richting aan te scherpen. Veel andere aanwezigen geven aan dat ze blij zijn met het initiatief en zich verheugen op het eerste dak. Oftewel, een zeer geslaagde eerste deelnemersbijeenkomst!