Met grote dankbaarheid voor al het werk dat zij hebben gedaan voor Zon op Leiden, hebben we vandaag officieel afscheid genomen van Anne Marieke en Wilma.

Anne Marieke Schwencke is vanaf de oprichting in 2016 betrokken geweest bij Zon op Leiden. Ze werd penningmeester ‘want ik wil leren hoe dat werkt’. Die toelichting is karakteristiek voor Anne Marieke. Ze deed het – direct – goed en professioneel. Minder is geen optie. Anne Marieke is, ook vanwege haar werk, al een expert op het gebied van de lokale energiebeweging in heel Nederland, en ze weet altijd iets waar nóg meer over te leren valt. Ze steekt haar energie graag in zaken die echt wat opleveren, want met alleen praten bereik je niks. Zon op Leiden heeft ze zo de afgelopen jaren enorm geholpen. Ze is nu uitgeleerd bij ons en kan het penningmeesterschap met een gerust hart overdragen. Haar passie voor lokaal opgewekte, coöperatief georganiseerde energie zet ze voort bij Rijnland Energie.

Wilma Nijborg kwam in 2017 bij Zon op Leiden. Ze werd lid van het kernteam: de kleine groep betrokken leden die het bestuur ondersteunden. De term ‘ondersteunen’ klinkt alleen te beperkt om Wilma te beschrijven. Wilma regelt het. Feesten, de provinciale subsidie, de Green Deal: Wilma verzet bergen en krijgt het voor elkaar. Daarnaast is ze de perfecte observator. Als de rest van de groep iets over het hoofd ziet is zij vaak de eerste die dat merkt – en rechtzet. Vriendelijk en doortastend. Wilma werkt nu nog aan wat laatste klussen, dus we genieten nu van haar laatste bijdrages. Wel hebben we al officieel afscheid genomen tijdens de ALV, omdat dat het laatste officiële moment was waarop ze betrokken is. En hoewel het ook karakteristiek is voor Wilma om haar werk stil op de achtergrond te doen, wilden we haar afscheid uiteraard niet stilletjes voorbij laten gaan.

Anne Marieke en Wilma waren geweldig voor Zon op Leiden – onmisbaar. Gelukkig hebben ze ons de afgelopen jaren heel veel geleerd. Met hun erfenis gaan we dan ook vol vertrouwen verder. Al zullen we ze wel heel erg missen!