Beste allemaal,

Het is alweer bijna juni en weer tijd voor onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. De ledenvergadering heeft plaats op donderdag 15 juni, in de Arcade en start om 20.00 uur. Octavialaan 61, 2314 BN Leiden. Uitnodiging met de agenda en de verslagen wordt binnenkort verstuurd. Een ALV is niet het meest sexy uitje en nodigt uit om het aan je voorbij te laten gaan. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal goede redenen om wel te komen: 1 de koffie is gratis, 2 het zijn leuke mensen om te ontmoeten, ze hebben ook gekozen voor Zon op Leiden net zoals jij. 3 Als blijk van waardering voor het bestuur, zij zetten zich op vrijwillige basis in om de energietransitie te versnellen en daarnaast de leden de kans te bieden om duurzame energie op te wekken. Op de ALV ontmoet je deze kanjers live. Daarnaast is elke deelnemer mede-eigenaar van de coöperatie en beslissen we samen hoe we de opbrengst van afgelopen jaar gaan verdelen.

Ben je nog geen lid? Ook dan ben je van harte welkom op onze ALV – het enige verschil is dat je niet meestemt.

Zonne-stroom opgewekt
Vorig jaar was echt super zonnig, hetgeen resulteert in een geweldige opbrengst zonne-energie. 206.860 kWh! Dit jaar is de opbrengst tot nu toe een stukje minder. In het eerste kwartaal 25.295 kWh tegenover 31.885 kWh in hetzelfde kwartaal in 2022. Veel bewolking en regen, maar gelukkig is al die regen weer goed voor de grondwaterstand “Elk nadeel heb z’n voordeel”.

Nieuw dak?
Zon op Leiden is op het moment aan het bekijken of een nieuw dak geschikt is, omdat de uitkomst nog onzeker is kunnen we hier nog weinig over zeggen. Zodra er meer bekend is, brengen we jullie op de hoogte.

Stand van zaken dak Lorentz
Voor het dak van de Lorentzschool, worden gesprekken gevoerd met de directeur. De school wil graag zelf een deel van de stroom afnemen. Wij hebben hiervoor een voorstel gedaan. Zodra we daar uit zijn, lijkt niets meer in de weg te staan om de voorinschrijving voor deelnemers te openen. We hopen dit goede nieuws op de ALV te kunnen toelichten.

Even voorstellen, nieuwe vrijwilliger
Ik ben Wilma van Griethuizen en ik heb mij gemeld als vrijwilliger bij Zon op Leiden. In het dagelijkse leven ben ik Wijkambassadeur Duurzaamheid in de gemeente Leiden voor de Profburgwijk, waar ik ook woon met man en zoon. Wij zijn deelnemer aan het zonnedak op De Arcade en door de opwek van panelen op ons eigen dak en die op de Arcade zijn we vorig jaar van het gas af en verwarmen we ons huis met een warmtepomp.

Door eigen ervaring weet ik hoeveel werk het is om organisaties te laten draaien, zeker als het werk door vrijwilligers gedaan wordt. We zijn allemaal druk en hebben weinig tijd. Maar als we met meer mensen het werk doen, dan wordt het veel lichter. Hierbij dus ook een oproep om een steentje bij te dragen. Zie de oproep voor vrijwilligers.

Vanaf nu ga ik de Nieuwsbrief schrijven en de website bijhouden. Gelukkig voorlopig met Blîde samen, die mij goed en gedegen gaat inwerken

Doeners gezocht
Wil je meehelpen of meedenken met Zon op Leiden? We zoeken mensen die mooie ideeën hebben of hun handen uit de mouwen willen steken voor een versnelling van de energietransitie in Leiden.
We komen binnenkort al samen met enkele leden om te praten over welke hulp we zoeken en wat zij zouden willen doen. Maar we hebben vele soorten hulp nodig. Ben je ook bereid om vrijblijvend in gesprek te gaan, stuur even een berichtje en we nodigen jou ook uit.

Veranderingen bestuur ZoL
Onze voorzitter, Ronald Haverman, heeft aangegeven zijn termijn niet te verlengen en aanstaande ALV te stoppen. Er is helaas nog geen opvolger gevonden. Heb je interesse in deze functie? Neem vooral vrijblijvend contact met ons op!

Opbrengst zonnepanelen – hoe werkt het?
Ieder jaar rekent de penningmeester de opbrengsten van het vorige jaar uit. In de ALV worden de opbrengsten en kosten uitgelegd en – als alles goed is – goedgekeurd door de leden. Pas na goedkeuring gaan we over tot betaling. In juni/juli kun je het geld op je rekening verwachten.

Arcade
Dit jaar is het eerste zonnejaar voor de deelnemers van de Arcade. De eerste uitbetaling dus ook! Alles staat klaar voor een probleemloze uitbetaling. Kun je je afschriften in de gaten te houden, als laatste kwaliteitscontrole?

Extra voor Houtkwartier
Doe je mee met ons zonnedak Sporthal Houtkwartier? Dan geldt voor jou een ‘special’. Je krijgt een deel van de opbrengst via je energieleverancier. Energie Samen geeft namens ons aan je energieleverancier door hoeveel energie jouw aandeel in het zonnedak heeft opgewekt. De energieleverancier betaalt de energiebelasting hierover aan jou terug. Wanneer uitbetaald wordt, varieert per leverancier, dus slim om even te kijken wanneer dat bij jou vorig jaar gebeurde en in de gaten te houden of je het dit jaar weer krijgt.