Zonnepanelen op de Arcade!
Het is zo ver. Na jaren van bedenken, plannen en rekenen wordt ons tweede dak nu werkelijkheid. Sterker nog, het eerste beginnetje is er al.

Afbeelding

Twee weken geleden is voor De Arcade de meterkast neergezet. Op 6 december wordt de kast aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat kun je al zien: er wordt al gewaarschuwd dat er dan niet geparkeerd kan worden. Als die elektriciteitskabels liggen zijn alle randvoorwaarden voor ons zonnedak geregeld en kan het plaatsen beginnen!

Op vrijdag 10 december worden de materialen gebracht en op het dak getakeld. De week erop, van 13 tot en met 17 december, worden de zonnepanelen op het dak gelegd en aangesloten. Wist je dat zonnedak Houtkwartier vanaf 18 december 2018 groene elektriciteit voor ons levert? Wie weet wordt dit tweede dak wel precies drie jaar later.

Wil je wel eens zien hoe je zonnepanelen op het dak worden geplaatst? Leuk! Houd er wel rekening mee dat het een bouwplaats is èn een school. Fijn als je afstand houdt. Bovendien: van een afstand kun je veel beter op het dak kijken!

Wees trouwens gerust, ook als je niet persoonlijk langs komt kun je zien hoe ons zonnedak wordt volgebouwd. Naar aanleiding van de oproep in een vorige nieuwsbrief hebben een fotograaf en een filmer aangeboden het proces vast te leggen. Die foto’s en film delen we uiteraard achteraf met je.

Gezocht: meedenkers ‘goede’ installatie

Heb je een mening over wat wel of niet een goede zonne-installatie is? We hopen dat je met ons mee wilt denken. Veel tijd gaat het je niet kosten. Misschien 1 of 2 keer brainstormen en een voorstel voor bestuur + ALV maken bijvoorbeeld.

Samen willen we kijken wat een goede zonne-installatie is. De basis is de prijs, het rendement en de techniek van de panelen en omvormers. Daarnaast zijn er veel andere zaken waar we aan kunnen denken: bijvoorbeeld zonnepanelen waar geen kinderarbeid of moderne slavernij aan te pas komt, geen zonnepaneel-bedrijven die ook investeren in de wapenindustrie, en voorkeur voor lokale installateurs. De lijst is eindeloos, maar wat vinden wij daarin belangrijk?

Bij de eerste twee daken heeft het bestuur naar beste kunnen alle aspecten meegewogen bij de keuze van de zonne-installatie. Voor ons derde dak willen we graag samen met leden kijken wat de beste oplossing is. We zoeken daarvoor mensen die een mening of kennis hebben over een of meer van de bouwstenen voor een goede installatie. Denk je mee?

Lage energiebelasting
Zoals vorige nieuwsbrief is aangekondigd, heeft de forse verlaging van de energiebelasting in 2022 invloed op de uitkering van volgend jaar. Inmiddels heeft onze overkoepelende organisatie, Energie Samen, aan de bel getrokken. Hun doel is de gevolgen voor de leden van postcoderooscoöperaties zoals Zon op Leiden te dempen.

Voor volgend jaar hebben ze aan de Tweede Kamer voorgesteld de grondslag voor de oude postcoderoosregeling uit te breiden met de Opslag Duurzame Energie, een ander onderdeel van de energierekening van 3,7 cent per kWh. Voor de lange termijn wordt samen met het ministerie van Economische Zaken gekeken wat de opties zijn.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook kun je er hier op de website van Energie Samen meer uitgebreid over lezen.