Welkom, nieuwe deelnemers van zonnecentrale Houtkwartier! In maart hebben we een actie opgezet om het aantal deelnemers van Houtkwartier te vergroten. We zijn blij dat nu 23 Leidenaren extra al meedoen op één van onze zonnedaken. En het was nog leuker dat er zo vlot genoeg geïnteresseerden zich meldden. Mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is om mee te doen!

Houtkwartier –oude postcoderoosregeling
De reden waarom er nu 23 nieuwe leden deelnemen is nogal technisch. Het heeft alles te maken met het feit dat Zonnecentrale Houtkwartier gebruik maakt van de ‘oude’ postcoderoosregeling, die per 1 april stopt. Deelnemers van bestaande projecten blijven alle rechten houden, dus recht op de belastingteruggave. Er verandert niets, behalve dat er vanaf 1 april geen nieuwe leden meer kunnen meedoen. In de oude regeling was het altijd al zo, dat mensen die naar buiten de roos verhuizen niet meer mee kunnen doen en dat je niet meer dan je eigen gebruik mag opwekken. Ons zonnedak blijft nog zeker 13 jaar in bedrijf, het zou gek zijn als geen van de deelnemers in die tijd verhuist of energie bespaart: wat kunnen zij dan met hun certificaten? Overdragen aan nieuwe leden kan niet meer. En bestaande deelnemers kunnen maar extra overnemen tot hun eigen verbruik. Dat is een risico! Dit geldt natuurlijk voor alle zonnecentrales landelijk, en er wordt dan ook actie ondernomen om deze regel te veranderen. Er is goede hoop dat dit ook lukt, alleen niet voor 1 april.

Om een vangnet te hebben voor het geval er toch geen bevredigende oplossing komt, hebben we gevraagd aan geïnteresseerden om 1 certificaat over te nemen van een bestaand lid. Drie leden die al wisten dat ze bijv. gingen verhuizen hebben hiervoor hun certificaten afgestaan. Nu hebben we dus 87 in plaats van 67 deelnemers, en alle nieuwe deelnemers dekken niet hun hele gebruik af. Hierdoor hebben we er vertrouwen in dat we flink wat verhuizingen en besparingen kunnen opvangen door te verkopen binnen de groep van 87 deelnemers. Desondanks blijven ook wij ijveren voor wijziging van de landelijke regels, dat is veel flexibeler.