Een nieuw dak, een feestelijke opening en afscheid van twee van onze kanjers – er is de afgelopen maanden veel gebeurd!

Een derde dak!
We gaan samenwerken met de Lorentzschool! Zowel de Lorentzschool als Zon op Leiden willen graag  zonnepanelen op het dak van de school te leggen. We waren allebei enthousiast om met elkaar in zee te gaan. 30 Juni is dit enthousiasme bekroond met het tekenen van een contract, waarmee we de samenwerking met elkaar bekrachtigen.

Het contract werd getekend onder het oog van de leerlingen van de leerlingenraad. Die spraken
al eerder over dit nieuwe project. Via de samenwerking met Zon op Leiden wordt een lang gekoesterde wens van de Lorentzschool vervuld: een groot deel van het dak zal vol worden gelegd met zonnepanelen. Door het opwekken van elektriciteit helpt de Lorentzschool mee om het goede voorbeeld te geven aan haar leerlingen. Die leren straks op school dat de zon beschikt over veel energie die wij schoon kunnen gebruiken.

Voor Zon op Leiden kan de Lorentzschool het derde dak worden dat we vol leggen met zonnepanelen. Een mooie stap! Het ziet er goed uit. Voor het tekenen van het contract is de constructieberekening al uitgevoerd: de constructie is goed en kan de extra last van zonnepanelen aan. Hiermee is de eerste – en cruciale – horde al genomen.

De Lorentzschool ligt aan de Van Vollenhovenkade in de Professorenwijk. Het dak is eigendom van PROOLeiden-Leiderdorp. De komende tijd gaat Zon op Leiden een plan maken om het dak vol te leggen. Samen met de school maken we daarnaast een plan hoe we de school en de leerlingen kunnen betrekken.

De komende tijd verwachten we mooie stappen te zetten. We houden jullie op de hoogte!

Feestelijke opening De Arcade
De tweede zonnecentrale van de coöperatie Zon op Leiden  op het dak van de Brede School de Arcade in Roomburg is 11 juni feestelijk geopend. Voor als je er niet bij kon zijn hier een kort verslag.

Zonnecentrale De Arcade levert al stroom sinds eind december. Een feestelijke opening was destijds vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk. Dus nu, na een half jaar later, hebben we dat alsnog gedaan samen met onze leden en partners. Het was een prachtige zonnige dag en het was heel mooi deze mijlpaal samen te kunnen vieren.

De officiële opening werd gedaan door Fleur Spijker (op dat moment nog net wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen) samen met een oud-leerling van de school.

Afscheid Anne Marieke en Wilma
Met grote dankbaarheid voor al het werk dat zij hebben gedaan voor Zon op Leiden, hebben we tijdens de ALV officieel afscheid genomen van Anne Marieke en Wilma.

Anne Marieke Schwencke is vanaf de oprichting in 2016 betrokken geweest bij Zon op Leiden. Ze werd penningmeester ‘want ik wil leren hoe dat werkt’. Die toelichting is karakteristiek voor Anne Marieke. Ze deed het – direct – goed en professioneel. Minder is geen optie. Anne Marieke is, ook vanwege haar werk, al een expert op het gebied van de lokale energiebeweging in heel Nederland, en ze weet altijd iets waar nóg meer over te leren valt. Ze steekt haar energie graag in zaken die echt wat opleveren, want met alleen praten bereik je niks. Zon op Leiden heeft ze zo de afgelopen jaren enorm geholpen. Ze is nu uitgeleerd bij ons en kan het penningmeesterschap met een gerust hart overdragen. Haar passie voor lokaal opgewekte, coöperatief georganiseerde energie zet ze voort bij Rijnland Energie.

Wilma Nijborg kwam in 2017 bij Zon op Leiden. Ze werd lid van het kernteam: de kleine groep betrokken leden die het bestuur ondersteunden. De term ‘ondersteunen’ klinkt alleen te beperkt om Wilma te beschrijven. Wilma regelt het. Feesten, de provinciale subsidie, de Green Deal: Wilma verzet bergen en krijgt het voor elkaar. Daarnaast is ze de perfecte observator. Als de rest van de groep iets over het hoofd ziet is zij vaak de eerste die dat merkt – en rechtzet. Vriendelijk en doortastend. Wilma werkt nu nog aan wat laatste klussen, dus we genieten nu van haar laatste bijdrages. Wel hebben we al officieel afscheid genomen tijdens de ALV, omdat dat het laatste officiële moment was waarop ze betrokken is. En hoewel het ook karakteristiek is voor Wilma om haar werk stil op de achtergrond te doen, wilden we haar afscheid uiteraard niet stilletjes voorbij laten gaan.

Anne Marieke en Wilma waren geweldig voor Zon op Leiden – onmisbaar. Gelukkig hebben ze ons de afgelopen jaren heel veel geleerd. Met hun erfenis gaan we dan ook vol vertrouwen verder. Al zullen we ze wel heel erg missen!

Hulp welkom!
Een concreet nieuw dak en de ambitie van nog veel meer daken, twee kanjers die een nieuwe horizon ontdekken, het beheer van inmiddels twee daken. Je begrijpt het: hulp is zeer welkom!

Wil je meehelpen of meedenken met Zon op Leiden?
We kunnen vele soorten hulp gebruiken. Bijvoorbeeld iemand die wil helpen onze website (wordpress) eens flink op te frissen of juist houdt van het regelmatig (functioneel) onderhouden van de site, iemand die onze aanwezigheid op social media wil pimpen, iemand met een juridische of technische achtergrond die meedenkt bij de vraagstukken van een nieuw groot dak, iemand die al veel weet over regelgeving of het leuk vindt daar in te duiken. En anderen die mooie ideeën hebben of hun handen uit de mouwen willen steken voor een versnelling van de energietransitie in Leiden.

Meld je gerust voor een vrijblijvend gesprek over je ideeën en onze mogelijkheden.

Een zonnig half jaar
Het eerste half jaar van 2022 zit er al weer op. Een half jaar met veel zonnige dagen. Sporthal Houtkwartier heeft 82,7 MWh opgewerkt – 10% meer dan in dezelfde periode in 2021, Ons (kleinere) dak De Arcade heeft in dit eerste half jaar 27,2 MWh opgewekt. Een prachtige opbrengst van lokaal opgewekte, duurzame energie.

Bij De Arcade lijkt de zon helaas tegelijkertijd ook een probleem op te leveren: op hete dagen slaat de installatie soms af. Het blijkt best ingewikkeld om te achterhalen wat de exacte oorzaak is – al hebben de hete temperaturen in de meterkast er zeker mee te maken. We werken hard om het probleem structureel op te lossen. In de tussentijd monitoren we de opwek en zetten we de installatie handmatig weer aan: een effectieve, maar arbeidsintensieve klus die we hopelijk snel niet meer nodig hebben.

Opbrengst 2021
In de ALV van 11 juni is de uitbetaling van de opbrengst van 2021 voor Houtkwartier goedgekeurd. Het geld is inmiddels overgemaakt.

Het tweede deel van de opbrengst van Houtkwartier is zoals bekend teruggave van de energiebelasting door je eigen energieleverancier. Houd je dat zelf in de gaten? Mocht er iets niet goed gaan, waarschuw dan gerust.

Overheidsregeling Houtkwartier
Houtkwartier maakt gebruikt van de ‘oude’ postcoderoosregeling, waarbij een deel van de opbrengst komt van een korting op de energiebelasting. Sinds 2021 is er een nieuwe overheidsregeling: de SCE, die een subsidie per opgewekte kWh geeft.

Twee regelingen naast elkaar onderhouden is niet ideaal. Daarom kijkt het ministerie nu of er een ‘afkoop’ kan worden gedaan zodat de oude regeling kan stoppen. Onze koepel-organisatie, Energie Samen, spreekt met het ministerie en brengt onze belangen in.

Er is nog niets bekend over de inhoud van de afkoopregeling – er is zelfs nog geen zekerheid of de oude regeling echt gaat stoppen. We houden het in de gaten. Zodra er meer bekend is informeren we weer.