Loading...
Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier 2018-04-18T16:27:59+00:00

Project Description

Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier:

Met alleen voorinschrijvers al helemaal volgeboekt!

Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier

Het dak van de nieuwe sporthal bij de Da Vinci Kagerschool en Driestar College is definitief beschikbaar voor zonnepanelen van stadbewoners. Er is ruimte voor circa 460 zonnepanelen. Half maart 2018 zijn de geïnteresseerde stadgenoten aangeschreven: binnen twee weken zijn er al genoeg inschrijvingen om het hele dak te vullen.

Voor het project Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier plaatsen we zonnepanelen op het dak van de sporthal Houtkwartier aan de net nieuwe Vennemeerstraat. Sporthal Houtkwartier is in gebruik door het Da Vincicollege Kagerschool, Het Driestar college en basketbalvereniging BS Leiden. De binnenkant wordt dus al intensief gebruikt. Wij gaan er voor zorgen dat ook het dak goed benut wordt. Het is een plat dak uit 2015 en 1500 m2 groot: uitermate geschikt als dak voor Zon op Leiden.

Je kunt meedoen als je postcode 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 of 2334 hebt.

Het dak bestaat uit een hoog en een laag deel. De constructie van beide daken is eind 2017 beoordeeld door een expert. Zowel het hoge als het lage dak blijken sterk genoeg voor de plaatsing van zonnepanelen. Het kan niet beter: overal waar we zonnepanelen willen leggen, kan dit dus.

Het dak van sportzaal Houtkwartier is eigendom van de gemeente Leiden. Bij de bouw in 2015 was nog niet gedacht aan de plaatsing van zonnepanelen. Dat gaan we nu dus samen met de gemeente alsnog doen! Daar zijn heel wat afspraken voor nodig. Denk aan afspraken over de tijd dat het dak beschikbaar blijft en wat te doen bij schade of onderhoud aan het dak. Alle afspraken zijn beschreven en goed bevonden door de juristen van de gemeente en Zon op Leiden. Op 20 december 2017 hebben de gemeente en Zon op Leiden de overeenkomst voor het dak getekend.

Na de officiële bevestiging van de samenwerking is de ledenwerving gestart. Begin 2018 is eerst de website opgezet. Half maart was de website af en zijn de geïnteresseerde stadgenoten aangeschreven. Binnen twee weken zijn er genoeg aanmeldingen binnen om het hele dak te vullen, nog voor we de inschrijving officieel openden voor nieuwe geïnteresseerden. Er is waarschijnlijk zelfs voor meer zon (certificaten) ingeschreven dan op het dak passen. Een luxeprobleem en een extra reden om nog actiever nieuwe daken te verwerven: we willen nieuwe geïnteresseerden niet teleurstellen!

Ook de technische voorbereiding voor het zonnedak is gestart. Er wordt met Liander onderzocht hoe we de zonnepanelen het beste aan het elektriciteitsnet kunnen aansluiten. We hebben zo veel ruimte op dit dak dat een ‘grootverbruikaansluiting’ nodig is als we alle ruimte willen benutten, alleen is zo’n aansluiting veel duurder. Nu blijkt er nét een nieuw type aansluiting te zijn dat geschikt is voor ons: veel goedkoper dan een traditionele grootverbruikaansluiting, en met voldoende vermogen voor dit zonnedak. Deze onderzoeken we nu.

In februari 2018 is aan 8 installateurs gevraagd een eerste inschatting te maken van de mogelijkheden op dit dak. Dit levert al veel informatie. De installateurs schatten bijvoorbeeld in dat er ruimte is voor een installatie die 119.000 – 131.000 kWh oplevert. Op basis van alle antwoorden zijn 4 installateurs gekozen. Aan hen is in april gevraagd een offerte op te stellen. De eerste installateur komt 24 april op het dak voor de offerte.

In het tweede kwartaal van 2018 gaan we kennismaken met alle inschrijvers en we gaan de installateur kiezen die het dak vol legt. Ook kiezen we het energiebedrijf dat de stroom van ons dak gaat afnemen. Rond de zomervakantie hebben we – als het een beetje meezit – alle kosten en opbrengsten goed op een rij voor de aanmelders van nu. Dan kan je als aanmelder officieel deelnemer worden door het ondertekenen van de gebruikersovereenkomst.

Laatste update: 16 april 2018

Details project

AKKOORD GEBRUIK DAK

20 december 2017

DAK LEVERT ZON

Planning: eind 2018

LEDENWERVING

Vol: 100% dak ingetekend

LOCATIE

Vennemeerstraat 1, zijstraat van de Kagerstraat

PROJECT 

Verwacht: 460 Certificaten
Vermogen: 108-135 KWp
Verwachte opbrengst: 121.500 kWh/jaar
Vergelijkbaar met verbruik van 34 huishoudens

Fotogalerij van het project

BEKIJK HET VOLGENDE PROJECT