Loading...
Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier 2018-09-10T20:10:49+00:00

Project Description

Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier:

Tweede inschrijfronde start 10 september 2018

Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier

Het dak van de nieuwe sporthal bij de Da Vinci Kagerschool en Driestar College is definitief beschikbaar voor zonnepanelen van stadbewoners. De installateur is gekozen. Er worden 512 certificaten uitgegeven, elk goed voor gemiddeld 250 kWh per jaar. De prijs per certificaat is 300 euro (plus 63 euro BTW). De eerste inschrijvers hebben al 412 van de 512 certificaten geaccepteerd. Ruim 80% gelijk geaccepteerd is een mooie score! Voor de laatste 100 certificaten zijn de eerste deelnemers op de reservelijst op 10 september aangeschreven. Deze groep heeft tot 23 september de tijd om het aanbod te accepteren.

Voor het project Zonnecentrale Sporthal Houtkwartier plaatsen we zonnepanelen op het dak van de sporthal Houtkwartier aan de net nieuwe Vennemeerstraat. Sporthal Houtkwartier is in gebruik door het Da Vincicollege Kagerschool, Het Driestar college en basketbalvereniging BS Leiden. De binnenkant wordt dus al intensief gebruikt. Wij gaan er voor zorgen dat ook het dak goed benut wordt. Het is een plat dak uit 2015 en 1500 m2 groot: uitermate geschikt als dak voor Zon op Leiden.

Het dak wordt als postcoderoosproject uitgevoerd. De postcoderoos waarin alle voorinschrijvers die meedoen wonen bestaat uit de postcodes 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 en 2334.

Het dak bestaat uit een hoog en een laag deel. De constructie van beide daken is eind 2017 beoordeeld door een expert. Zowel het hoge als het lage dak blijken sterk genoeg voor de plaatsing van zonnepanelen. Het kan niet beter: overal waar we zonnepanelen willen leggen, kan dit dus.

Het dak van sportzaal Houtkwartier is eigendom van de gemeente Leiden. Bij de bouw in 2015 was nog niet gedacht aan de plaatsing van zonnepanelen. Dat gaan we nu dus samen met de gemeente alsnog doen! Daar zijn heel wat afspraken voor nodig. Denk aan afspraken over de tijd dat het dak beschikbaar blijft en wat te doen bij schade of onderhoud aan het dak. Alle afspraken zijn beschreven en goed bevonden door de juristen van de gemeente en Zon op Leiden. Op 20 december 2017 hebben de gemeente en Zon op Leiden de overeenkomst voor het dak getekend.

Na de officiële bevestiging van de samenwerking is de ledenwerving gestart. Begin 2018 is eerst de website opgezet. Half maart was de website af en zijn de geïnteresseerde stadgenoten aangeschreven. Binnen twee weken waren er genoeg aanmeldingen binnen om het hele dak te vullen, nog voor we de inschrijving officieel openden voor nieuwe geïnteresseerden. Er is zelfs voor meer zon (certificaten) ingeschreven dan op het dak passen. Een luxeprobleem en een extra reden om nog actiever nieuwe daken te verwerven: we willen nieuwe geïnteresseerden niet teleurstellen!

Ook de technische voorbereiding voor het zonnedak is uitgevoerd. Er is met Liander onderzocht hoe we de zonnepanelen het beste aan het elektriciteitsnet kunnen aansluiten. We hebben zo veel ruimte op dit dak dat een ‘grootverbruikaansluiting’ nodig is als we alle ruimte willen benutten, alleen is zo’n aansluiting veel duurder. Gelukkig blijkt er nét een nieuw type aansluiting te zijn dat geschikt is voor ons: veel goedkoper dan een traditionele grootverbruikaansluiting, en met voldoende vermogen voor dit zonnedak.

In mei 2018 is na twee offerterondes Zon & Co als installateur gekozen voor dit dak. Bij de keuze is naar veel verschillende aspecten gekeken, uiteraard naar de hoeveelheid opgewekt vermogen en de kosten, maar ook bijvoorbeeld naar de duurzaamheid van de producten, de soliditeit van de installateur en hoe zeer de installateur met ons mee dacht. We gaan dan ook met vertrouwen met Zon & Co in zee!

Bij elk dak hoort ook een energiebedrijf dat de stroom van het dak koopt. Voor Sporthal Houtkwartier is gekozen voor het aanbod van Greenchoice. Met Greenchoice is via Zon op Nederland een mooi aanbod voor deelnemende coöperaties afgesproken, waar Zon op Leiden gebruik van maakt.

Samen met de kascommissie hebben we alle kosten en opbrengsten nagerekend voor de aanmelders van nu. Nu alle kosten inzichtelijk zijn, is de prijs per certificaat bekend en is het definitieve aanbod gedaan.

Laatste update: 10 september 2018

Details project

LOCATIE

Vennemeerstraat 1, zijstraat van de Kagerstraat

CIJFERS

Grootte: 512 Certificaten
Vermogen: 151 KWp
Verwachte opbrengst jaar 1: 139.000 kWh
Verwachte opbrengst over 10 jaar: 128.000 kWh/jaar
Vergelijkbaar met verbruik van 37 huishoudens

INSTALLATEUR

Zon & Co uit Amsterdam

ENERGIEBEDRIJF

Levering opbrengst dak aan: Greenchoice
(Leden houden hun eigen leverancier!)

TECHNISCHE DETAILS

Panelen: 504 Q-Cells Qpeak BRF 4.1 300
Omvormers: 5 SolarEdge SE25K
Montagemateriaal: Sunbeam
Oriëntatie: Oost-West

LEDENWERVING

100% dak vooringetekend
17 augustus 2018: start definitieve inschrijving

DAK LEVERT ZON

Planning: eind 2018

AKKOORD GEBRUIK DAK

20 december 2017

Fotogalerij van het project

BEKIJK HET VOLGENDE PROJECT